Nederlandse scholieren hebben last van stress en eenzaamheid, blijkt uit onderzoek

Nederlandse scholieren hebben last van stress en eenzaamheid, blijkt uit onderzoek

Er moeten dringende maatregelen worden genomen nadat uit een onderzoek onder 28.000 hbo- en universiteitsstudenten bleek dat 16% zware drinkers zijn en 50% last heeft van ernstige stress en angst, heeft minister van Onderwijs Ingrid van Engelshoven tegen parlementsleden gezegd.

Het onderzoek, in opdracht van het ministerie, is uitgevoerd bij 15 instellingen voor hoger onderwijs en is het eerste grote onderzoek naar de mentale toestand van studenten in het land.

Bijna alle (97%) studenten ervaren stress, zowel door de werkdruk als door de coronacrisis. De helft zei psychiatrische problemen te hebben en 25% was het leven moe. Driekwart van de studenten in het onderzoek, uitgevoerd tijdens de lockdown, geeft aan eenzaam te zijn.

De onderzoekers geven aan dat het hoge aantal studenten – 16% – dat probleemdrinkers zijn, zorgwekkend is. Vier op de tien zeiden dat het binnen hun vriendengroep geaccepteerd is om 10 of meer alcoholische drankjes te drinken tijdens een avondje uit.

Alleenstaande mannen en studenten zijn vaker zware drinkers, zo blijkt uit het onderzoek. Zo’n 13% van de respondenten geeft aan het afgelopen jaar ecstasy te hebben gebruikt en 9% heeft lachgas geslikt.

‘Tijdens de coronacrisis heb ik veel studenten gesproken die aangaven last te hebben van eenzaamheid, stress en druk’, zegt Van Engelshoven. ‘Dus de resultaten van het onderzoek zijn zorgwekkend.’

Er is al begonnen met het proberen om de geestelijke gezondheidszorg voor studenten te verbeteren, zei ze. Maar, voegde ze eraan toe, ‘de stress en druk op studenten komt van meer dan alleen het onderwijs. Ook hun financiële situatie en huisvesting en arbeidsvooruitzichten spelen een rol. De aanpak moet dus breder.’

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment