Nederlandse schaatser ‘vliegt’ op ijs om snelheidsbarrière van 100 km/u te doorbreken

Nederlandse schaatser ‘vliegt’ op ijs om snelheidsbarrière van 100 km/u te doorbreken

De Nederlandse schaatser Kjeld Nuis heeft de snelheidsbarrière van 100 km/u doorbroken en een wereldrecord van 103 km/u schaatsen op het bevroren Savallen-meer in Noorwegen.

Het parcours van drie kilometer had geen bochten die hem zouden hebben afgeremd en Nuis werd bovendien afgeschermd van de wind door een auto die was uitgerust met een scherm.

Nuis, die dit jaar goud won op de 1.500 meter tijdens de Olympische Winterspelen in Peking, zei dat hij ‘in zijn beste vorm ooit’ was.

‘Ik was letterlijk aan het vliegen’, zei hij tegen de omroep NOS toen hij klaar was. ‘Ik dreef zelfs een paar keer boven het ijs en moest mezelf corrigeren.’

Schaatsen met deze snelheden is technisch uitdagend, zei Nuis. ‘Mijn strategie was om zoveel mogelijk bescherming te krijgen van het windscherm, zodat ik genoeg energie over zou hebben voor het laatste zetje. Dit is echt de grens van wat menselijk mogelijk is. Het was ongelooflijk moeilijk’.

Het kostte Nuis drie pogingen om de 100k barrière op het Noorse meer te doorbreken. Zijn vorige schaatsrecord was vier jaar geleden 93k per uur.

 

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment