Nederlandse premier zegt tegen Oekraïne dat het ‘vrienden over de hele wereld’ heeft

Nederlandse premier zegt tegen Oekraïne dat het ‘vrienden over de hele wereld’ heeft

Premier Mark Rutte ontmoette woensdag zijn Oekraïense ambtgenoot Denys Shmyhal voor besprekingen tegen een achtergrond van oplopende spanningen in de regio.

De reis was al gepland om de MH17-ramp te bespreken, maar de Russische militaire opbouw in het grensgebied staat nu centraal.

Na afloop van het gesprek zei Rutte tegen verslaggevers te hopen dat de situatie weer tot rust komt en dat de in voorbereiding zijnde sancties niet nodig blijken te zijn.

‘We waren het erover eens dat we er alles aan moeten doen om de situatie te de-escaleren’, wordt Rutte geciteerd als gezegd door de AD. ‘Dit is de enige manier om de situatie op te lossen.’

Rutte weigerde te speculeren over een verdere escalatie van het conflict, maar betuigde wel zijn steun aan Oekraïne en zei tegen Shmyhal ‘je hebt vrienden over de hele wereld, dat weet je’, aldus Rutte. website Nu.nl.

Minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra zei eerder dat Nederland welwillend zal kijken naar het verzoek als Oekraïne om hulp vraagt ​​bij de levering van defensieve wapens.

Ook werkt Nederland aan het opzetten van een team van cyberexperts om Oekraïne te helpen bij het afhandelen van cyberaanvallen en stelt Nederland twee F-35 straaljagers ter beschikking aan de in Bulgarije gestationeerde NAVO-snelreactiemacht.

Het Kremlin heeft gezegd dat het de NAVO als een veiligheidsdreiging ziet en eist wettelijke garanties dat het bondgenootschap zich niet verder naar het oosten zal uitbreiden, ook niet naar Oekraïne.

Rutte en Hoekstra ontmoeten later op de dag de Oekraïense president Volodymyr Zelensky en reizen vervolgens af naar Moldavië voor gesprekken met president Maia Saunde.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment