Nederlandse premier veroordeelt ‘idiote’ relschoppers die betrokken zijn bij puur geweld

Nederlandse premier veroordeelt ‘idiote’ relschoppers die betrokken zijn bij puur geweld

Na drie nachten van problemen in dorpen en steden in heel Nederland heeft premier Mark Rutte de rellen veroordeeld als ‘puur geweld’, dat niets met demonstreren te maken heeft.

In de aanloop naar een bijeenkomst met ministers om de laatste coronaviruscijfers te bespreken, zei Rutte te erkennen dat er toenemende spanningen in de samenleving zijn omdat iedereen het coronavirus beu is.

‘Maar ik zal nooit idioten accepteren die geweld gebruiken tegen mensen die er elke dag zijn om dit land veilig te houden voor jou en mij’, zei hij. ‘En dat doen ze onder het mom van ‘we zijn niet blij’. Dit is niets anders dan puur geweld.’

Ambtenaren van politie en justitie zullen er alles aan doen om de daders op te sporen, zei hij. Ze zullen dit doen, zei hij, ‘om ervoor te zorgen dat het recht om te demonstreren blijft voor alle fatsoenlijke mensen die bezwaar maken tegen de… [coronavirus] beleid.’

De rellen begonnen vrijdagavond in Rotterdam, toen 49 mensen werden gearresteerd nadat een demonstratie tegen de regels van het coronavirus ontaardde in een rel. Politiewagens werden in brand gestoken en hulpverleners werden bekogeld met vuurwerk. De politie loste waarschuwingsschoten en vuurde in twee gevallen op de menigte.

Zaterdag zijn er tientallen arrestaties geweest bij namaakrellen in Den Haag, Roermond, op het protestantse eiland Urk en in het Limburgse Stein. Zondagavond waren Groningen, Enschede, Leeuwarden, Tilburg en Roosendaal aan de beurt.

De rellen worden niet uitgevoerd door sociaal hechte groepen, maar door meerdere groepen die bij elkaar komen, variërend van voetbalhooligans tot gefrustreerde jongeren en ‘verdedigers’, zegt antropoloog Danny de Vries van de Universiteit van Amsterdam.

‘Wat ze gemeen hebben, is het doel om de regering te saboteren, en ze zien de politie als vertegenwoordiger van deze regering’, zei hij. ‘Dus ze richten zich op de politie, wat een relatief nieuwe ontwikkeling lijkt te zijn.’

De ministers komen deze week bijeen om de volgende stappen te bespreken, aangezien het aantal gevallen van coronavirus dat dagelijks wordt gemeld boven de 20.000 ligt. Een formele lockdown behoort tot de maatregelen voorgesteld door sommige gezondheidsexperts.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment