Nederlandse pensioenfondsen hebben €2,5 miljard belegd in Rusland

Nederlandse pensioenfondsen hebben €2,5 miljard belegd in Rusland

Nederlandse pensioenfondsen hebben minimaal 2,5 miljard euro belegd in Russische bedrijven en staatsobligaties, nieuwswebsite Dat meldt Nu.nl dinsdag.

De 10 grootste fondsen hebben investeringen in bedrijven zoals Gazprom, Lukoil en Rosneftas, evenals banken Sberbank, Credit Bank of Moscow en VTB – die allemaal zullen worden beïnvloed door sancties van de EU en de VS, aldus NU.nl.

Niettemin hebben de meeste fondsen een vrij beperkte blootstelling en overwegen momenteel wat ze met hun Russische beleggingen gaan doen.

ABP, een van de grootste fondsen ter wereld met € 540 miljard aan activa, heeft naar schatting € 1 miljard in Rusland, nadat het vorig jaar besloot gas- en olie-investeringen te schrappen.

Zorgfonds PFZW heeft 1,2 miljard euro in Rusland, waarvan 700 miljoen in staatsobligaties. Een woordvoerder laat aan Nu.nl weten dat het fonds de ontwikkelingen in Oekraïne op de voet volgt en binnenkort zal beslissen wat er gaat gebeuren.

Van alle grote fondsen is het retailsectorfonds Pensioenfonds Detailhandel het meest blootgesteld aan Rusland, met 0,7% van zijn beleggingen in obligaties en bedrijfsaandelen. Een woordvoerder laat aan Nu.nl weten dat het bestuur donderdag zou beslissen hoe met de situatie om te gaan.

Bouwsectorfonds BpfBouw heeft 58 miljoen euro in Rusland, nadat het in de afgelopen vier tot vijf maanden ongeveer 75% van zijn investeringen heeft verkocht vanwege zorgen over het gedrag van Poetin, aldus Nu.nl.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment