Nederlandse moslims vieren Eid al-Fitr omdat ‘suikerfeest’ smaak verliest

Nederlandse moslims vieren Eid al-Fitr omdat ‘suikerfeest’ smaak verliest

Moslims in Nederland vieren maandag het einde van de Ramadan, of het festival van Eid al-Fitr, maar de Nederlandse term voor de feestdag, de Suikerfeest of suikervakantie, raakt steeds meer uit de gratie, nieuwswebsite Nu.nl gemeld.

Suikerfeest is een letterlijke vertaling van het Turks Şeker Bayramı maar dat op zich kan een verkeerde interpretatie zijn van ükür Bayramı (feest van dankbaarheid), wat ooit de naam was voor de vieringen om het einde van de vastenperiode in Turkije te markeren.

Moslims in Nederland willen nu terug naar de echte betekenis van Eid al-Fitr – de feestdag van het breken van het vasten, zei Nu.nl.

Moslims wijzen er immers op dat ‘suikerfeest’ inhoudt dat ze de hele dag zoet zijn, maar Eid al-Fitr gaat over veel meer dan dat. Het is een dag om je te verkleden, cadeaus en geld te geven aan goede doelen en elkaar te begroeten met de zin ‘Eid Mubarak‘.

Toonaangevende moslimgemeenschap CMO gebruikt de uitdrukking nooit en voorzitter Muhsin Köktas vertelde Nu.nl suikerfeest wordt alleen in Nederland en Turkije gebruikt.

Er is, zei hij, een ommezwaai van de term op sociale media. ‘Mensen hebben liever dat de term niet wordt gebruikt’, zei hij.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment