Nederlandse minister van Financiën leidt Europees initiatief om biljet van 500 euro te verbieden

Nederlandse minister van Financiën leidt Europees initiatief om biljet van 500 euro te verbieden

De Nederlandse minister van Financiën Wopke Hoekstra leidt een gezamenlijke Europese stap om het biljet van 500 euro en contante betalingen tot 5.000 euro te verbieden om witwassen en andere criminele activiteiten te voorkomen.

De minister vertelde de parlementsleden dat het plan de steun heeft van België, Frankrijk, Italië en Spanje, met voldoende ruimte voor de afzonderlijke landen om de drempel voor contante betalingen nog verder te verlagen.

Hoekstra werkt aan een limiet van € 3.000 aan contante betalingen voor Nederland als onderdeel van een nationaal plan ter bestrijding van het witwassen van geld gepresenteerd in 2019.

De afschaffing van de rekening heeft volgens de minister geen gevolgen voor de normale consument, omdat contante betalingen in Nederland zelden hoger zijn dan € 1.000.

Het biljet van 500 euro, dat niet meer wordt gedrukt, heeft nog een oplage van 400 miljoen euro, goed voor zo’n 200 miljard euro. Hoekstra en zijn Europese collega’s willen het wetsvoorstel helemaal afbouwen omdat het vooral wordt gebruikt bij criminele transacties.

‘Uit analyse blijkt dat de bankbiljetten vooral in Latijns-Amerikaanse landen, Mexico en China terechtkomen, landen waar je niet eens een pakje boter in euro’s kunt betalen’, zegt Theo Akse, voormalig hoofd van de FIU-waakhond tegen witwassen. Telegraaf destijds.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment