Nederlandse militairen sturen Afghanen op evacuatielijst weg van vliegveld: NOS

Kaag zegt ‘schaduw is gevallen’ bij versluierde aanval op leiderschap Rutte

De eerste Afghaanse vluchtelingen komen aan in een speciaal kamp in Nederland. Foto: Rob Engelaar ANP

Nederlandse soldaten zes Afghaanse families weggestuurd tijdens de evacuaties van vorige maand, ook al stonden hun namen op de lijst en werden ze opgeroepen om zich te melden op de luchthaven van Kabul, zei de NOS dinsdag.

Drie van de zes families zijn nog steeds in Afghanistan en kunnen niet vertrekken, aldus de omroep. Zij baseert de claim op gesprekken met de betrokken families en ondersteunende documentatie.

Het probleem werd veroorzaakt door zowel de chaotische situatie op de luchthaven als het gebrek aan tolken om identiteitskaarten te lezen, aldus de NOS. Nederland geëvacueerd zo’n 2500 mensen uit Afghanistan voor het beëindigen van vluchten op 26 augustus.

Dat totaal omvat zowel Nederlanders, internationale hulpverleners en EU-ambtenaren als vluchtelingen. Het is vooralsnog onduidelijk hoeveel vluchtelingen zijn geëvacueerd en hoeveel mensen op de evacuatielijsten zijn achtergebleven.

De ministeries van Defensie en Buitenlandse Zaken zeiden geen commentaar te kunnen geven op individuele gevallen. Er zullen echter inspanningen worden geleverd om iedereen op de lijst te evacueren en ‘alle opties worden bekeken’, zei een woordvoerder van buitenlandse zaken.

De vaders van de drie families die nog steeds vastzitten in Afghanistan zijn broers, die allemaal werkten op Kamp Holland, de Nederlandse militaire basis in Uruzgan.

Een vierde broer, die aan het hoofd stond van een team van 240 Afghaanse beveiligers, is sinds twee jaar in Nederland. Nesar Ahmed vertelde aan de NOS dat zijn broers doodsbang zijn dat ze zullen worden gedood omdat ze voor de geallieerden werkten.

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment