Nederlandse Mensenrechtenraad behandelde recordklachten vorig jaar

Nederlandse Mensenrechtenraad behandelde recordklachten vorig jaar

 

Het College voor de Rechten van de Mens van de Raad voor de Mensenrechten ontving een record aantal klachten en vragen over discriminatie vorig jaar, waarbij zorgen over coronavirusgerelateerde problemen bovenaan de lijst stonden.

De raad kreeg 5.286 meldingen en vragen, bijna het dubbele van 2020, maar in totaal zijn er zo’n 2.300 mensen die zich gediscrimineerd voelden op basis van de coronamaatregelen van de overheid – vooral de invoering van de coronaviruspas.

Van de meldingen die direct betrekking hadden op antidiscriminatiewetgeving, hadden 776 betrekking op handicaps, 575 gingen over discriminatie op grond van etniciteit en 453 op grond van geslacht.

Veel van de klachten over discriminatie kwamen voort uit het kinderbijslagschandaal, waarbij duizenden mensen werden uitgekozen voor extra controles of hun uitkering stopzetten omdat ze een ‘buitenlandse’ naam hadden of een dubbele nationaliteit hadden.

Werk was de belangrijkste bron van klachten en vragen, met toegang tot goederen en diensten op de tweede plaats.

De raad werd vorig jaar gevraagd om een ​​recordaantal van 739 uitspraken te doen en zei dat er in ongeveer 40% van hen geen gronden waren voor een klacht.

Een op de vijf klachten leidde daadwerkelijk tot een uitspraak of advies en slechts een derde van de uitspraken gaf aan dat er sprake was van discriminatie. De uitspraken van de raad zijn niet bindend, maar werden in negen van de tien gevallen gevolgd.

Coronavirus

De raad zei dat veel van de vragen en rapporten die hij vorig jaar ontving, verband hielden met ontevredenheid over de coronavirusstrategie van de regering, zoals vaccinatie, vanwege hun persoonlijke overtuigingen.

‘In de wet wordt onder geloof verstaan ​​’een min of meer’ coherent systeem van ideeën, dus mensen die tegen vaccinatie zijn, zouden een geschiedenis van vaccinatieweigering moeten laten zien’, aldus de raad. ‘Veel van de aanvragen waren echter niet plausibel… vandaar dat veel van deze verzoeken ‘ongegrond’ werden verklaard.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment