Nederlandse jihadist praat met Brits schoolmeisje over ‘mooi’ leven in kalifaat

Nederlandse jihadist praat met Brits schoolmeisje over ‘mooi’ leven in kalifaat

De Nederlandse IS-strijder Yago Riedijk, die trouwde met het Britse schoolmeisje dat nu door de Britse regering van haar staatsburgerschap is ontdaan, heeft een interview gegeven aan een documentairemaker over hun leven in het kalifaat.

Riedijk wordt momenteel vastgehouden in een Koerdisch detentiecentrum, terwijl zijn vrouw Shamina Begum in een vluchtelingenkamp in het noorden van Syrië woont.

Korte delen van het interview met voormalig soldaat Alan Duncan zijn gepubliceerd in de Britse media. In een fragment vertelt Riedijk over het ‘mooie’ leven van het stel, beschreven samen taarten bakken in Raqqa.

Hij vertelde Duncan ook dat sommige terroristische aanslagen van IS op het Westen verkeerd waren geweest. ‘Ik ben het om een ​​aantal redenen niet eens met deze aanvallen’, zei hij. ‘Het verbod op het doden van onschuldige mensen in de islam, vrouwen en kinderen… Ik zie deze aanvallen als niet islamitisch verantwoord.’

Riedijk, die opgroeide in Arnhem en zich bekeerde tot de islam tijdens een relatie met een moslimvrouw, heeft te horen gekregen dat hij niet welkom is om terug te keren naar Nederland en als hij dat doet, een gevangenisstraf van zes jaar zal moeten uitzitten die is opgelegd door de rechtbank Rotterdam in 2018.

Hij is een van een aantal Nederlanders die bij verstek zijn veroordeeld voor lidmaatschap van een terroristische organisatie na te zijn gaan vechten in Syrië.

Huwelijk

Zijn veroordeling is een van de redenen waarom Begum, 22, waarschijnlijk niet de Nederlandse nationaliteit zal krijgen als ze Syrië verlaat. Bovendien wordt hun huwelijk vrijwel zeker ongeldig verklaard omdat het op IS-grondgebied werd voltrokken toen Begum 15 jaar oud was, zeggen experts.

Riedijk vertelde de BBC in 2019 dat zijn huwelijk met Begum was gearrangeerd door een vriend en ondanks zijn bedenkingen over haar leeftijd was doorgegaan. In een interview met de Volkskrant hij gaf toe dat twee andere kinderen van het paar in het kalifaat waren omgekomen. ‘Ze verhongerden… de kleine hoeveelheid voedsel die we hadden was niet genoeg.’

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment