Nederlandse instellingen hebben tot nu toe slechts € 6 miljoen aan Russische tegoeden bevroren

Nederlandse instellingen hebben tot nu toe slechts € 6 miljoen aan Russische tegoeden bevroren

Kamerleden hebben minister van Financiën Sigrid Kaag opgeroepen om uit te leggen waarom Nederlandse financiële instellingen tot nu toe slechts € 6 miljoen aan activa van gesanctioneerde Russen hebben bevroren.

Kaag zei in antwoord op een motie van SP-Kamerlid Jasper van Dijk dat 132 instellingen activa van klanten op de sanctielijst van de Europese Unie hadden aangegeven.

Ruim 80% van de antwoorden kwam echter van trustkantoren, die niet direct activa aanhouden, blijkt uit cijfers in de brief van Kaag. Acht banken zeiden dat ze € 1,75 miljoen aan bevroren tegoeden aanhielden, beleggingsondernemingen € 3,99 miljoen en € 340.000 in vier pensioenfondsen.

Van Dijk vertelde het Financieele Dagblad hij zou minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra donderdag in de Tweede Kamer aandringen op de kwestie.

‘Dit is een symbolisch bedrag, we hebben het over multimiljardairs’, zegt hij tegen het Financieele Dagblad. ‘We gebruiken sterke taal, maar in de praktijk gebeurt er weinig.’

Het FD berekende vorig jaar dat Russische bedrijven eind 2020 zo’n 90 miljard euro in Nederland hadden geïnvesteerd. Daarvan was 35 miljard euro gekoppeld aan personen op de sanctielijst van de EU, die nu loopt tot 862 personen en 73 bedrijven.

€ 10 miljard in België

Onafhankelijk parlementslid Pieter Omtzigt contrasteerde de Nederlandse aanpak met België, dat sinds het begin van de invasie van Oekraïne € 10 miljard aan Russische tegoeden heeft bevroren. ‘Dit schreeuwt om een ​​verklaring’, zei hij. ‘Het lijkt alsof Nederland de sancties langzaam toepast en eng interpreteert.’

Andere landen zijn ook proactiever geweest bij het in beslag nemen van Russische activa. De Spaanse premier Pedro Sánchez maakte dinsdag bekend dat de Valerie, een 85 meter lang superjacht dat onlangs te koop aangeboden met een prijskaartje van € 89 miljoenwas in beslag genomen in Barcelona, ​​hoewel de naam van de eigenaar niet op de lijst met sancties staat.

Sanchez zei dat de EU maatregelen had opgelegd tegen de eigenaar, Sergey Chemezov, CEO van defensiefabrikant Rostec Corporation, na de annexatie van de Krim in 2014. ‘Er zullen meer zijn’, voegde Sanchez eraan toe.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment