Nederlandse gepensioneerde bankier voor de rechter wegens hulp aan vluchtelingen in Griekenland

Nederlandse gepensioneerde bankier voor de rechter wegens hulp aan vluchtelingen in Griekenland

Een gepensioneerde Nederlandse bankier en 23 andere internationale hulpverleners beschuldigd van mensenhandel, spionage en lidmaatschap van een criminele organisatie verschijnen donderdag voor een Griekse rechtbank.

Pieter Wittenberg (74) en zijn medebeklaagden kunnen bij veroordeling gevangenisstraffen krijgen van 10 tot 25 jaar.

Wittenberg reisde vrijwillig naar Griekenland voor het proces. ‘Ik had het gevoel dat ik moest gaan omdat ik erbij wil zijn als het oordeel over mij wordt uitgesproken. Ik beschouw mezelf niet schuldig,’ zei hij tegen de NRC. ‘Daarom moet ik in de rechtszaal zijn en laten zien wie ik ben. Ik wil de jury in de ogen kijken en zij mij. Ik moet ze ervan overtuigen dat er niets crimineels was aan wat ik deed’.

Wittenberg en de meeste andere hulpverleners werkten allemaal voor de Griekse hulporganisatie Emergency Response International (ERCI). Wittenberg, een ervaren zeiler, begeleidde elke nacht vluchtelingen voor de kust van Lesbos met de boot van de organisatie.

‘We zouden boten zien, maar geen vluchtelingen aan boord nemen. We bleven op afstand, gaven ze reddingsvesten en zeiden: volg ons. We brengen je naar een plek waar het veilig is om te landen’, zei Wittenberg.

De voormalige bankier, die op het hoogtepunt van de vluchtelingencrisis in 2015 naar Lesbos ging nadat hij een zoon verloor bij een verkeersongeval, noemt de beschuldiging dat hij deel uitmaakte van een bende die zich voordeed als een NGO om mensen voor geld naar Griekenland te smokkelen ‘totaal ongegrond ‘.

Amnesty International en Human Rights Watch zeiden dat de stap van de Griekse regering wijst op een zorgwekkende trend om humanitaire hulporganisaties te criminaliseren, niet alleen in Griekenland maar in heel Europa.

‘Het misbruik van het rechtssysteem door de Griekse autoriteiten om deze hulpverleners lastig te vallen, lijkt bedoeld als afschrikmiddel voor toekomstige hulpmissies, die alleen maar meer levens in gevaar zullen brengen’, zegt Bill van Esveld van Human Rights Watch tegen de krant. ‘Het slappe onderzoek en de absurde aanklachten tegen mensen die levens redden, ruiken naar politiek gemotiveerde vervolging’, zei hij.

ontmoedigend

Amnesty Internationall ziet de stap als een manier om immigratie te ontmoedigen. ‘Europa en nationale autoriteiten willen immigratie stoppen. Hulp van ngo’s zou mensen kunnen aanmoedigen om te komen en daarom wordt hun werk belemmerd door repressieve maatregelen’, zegt Elisa De Pieri, wiens verslag doen van Compassie straffen: Solidariteit berecht in fort Europa omvat rechtszaken tegen hulpverleners in Griekenland, Italië, Kroatië, Malta, Spanje, Frankrijk, Zwitserland en het VK.

Een deel van het probleem is dat de meeste landen slechts een vage definitie van mensensmokkel hebben, terwijl de Europese migratierichtlijnen ook geen duidelijk onderscheid maken tussen hulpverlening en mensensmokkel, zei De Pietri.

Humanitaire hulp moet worden vrijgesteld van vervolging, zei GroenLinks-Europarlementariër Tineke Strik tegen de krant, maar tot nu toe heeft de Europese Commissie niets ondernomen om de richtlijn te wijzigen.

Grootste geval

De zaak tegen Wittenberg en zijn medebeklaagden is de grootste in zijn soort in Europa, maar niet de eerste tegen Lesbos-hulpverleners. In 2018 werden drie Spaanse brandweerlieden en twee Deense vrijwilligers die van soortgelijke overtredingen werden beschuldigd, vrijgesproken door een Griekse rechtbank.

Wittenberg zei dat hij hoopte dat die zaak van invloed zou zijn op de zijne. ‘Maar als ik naar de gevangenis moet, zou ik het niet erg vinden’, zei hij. ‘Als dat het offer is dat ik moet brengen, dan zij het zo. (..) Dit gaat over iets groters. Ik hoop dat het proces het besef zal brengen dat het helpen van anderen geen misdaad is en dat we ons op een hellend vlak bevinden.’

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment