Nederlandse Europarlementariërs verwerpen besluit Brussel om gas en kernenergie als groen te bestempelen

Nederlandse Europarlementariërs verwerpen besluit Brussel om gas en kernenergie als groen te bestempelen

Verschillende Nederlandse Europarlementariërs hebben de Besluit van de Europese Commissie om gas en kernenergie op te nemen op een lijst van groene investeringen, ondanks verzet van sommige lidstaten en de De eigen experts van de EU.

De commissie zegt dat gas een semi-schone energiebron is die sommige lidstaten zal helpen bij de overgang naar wind- en zonne-energie, terwijl kernenergie nodig is om in tijden van weinig wind voor een stabiele energievoorziening te zorgen.

‘De EU zet zich in om tegen 2050 klimaatneutraliteit te bereiken en we moeten alle beschikbare middelen gebruiken om daar te komen’, zei commissaris voor financiële diensten Mairead McGuinness.

‘Het is geen EU-instrument voor energiebeleid. Lidstaten blijven volledig verantwoordelijk voor het bepalen van hun eigen energiemix… Het is een wegwijzer voor de private investeringsmarkt op onze weg naar duurzaamheid.’

Toch omschreef GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout het besluit als een ‘historische fout, die de hele EU-klimaatstrategie ondermijnt’. Labour-lid Paul Tang zei dat het een ‘duivelse’ deal was tussen aanhangers van gas en kernenergie.

Linkse partijen in het Europees Parlement proberen er nu voor te zorgen dat een meerderheid van de EP-leden tegen het plan stemt als het in stemming wordt gebracht.

Oostenrijk en Luxemburg hebben al gezegd dat ze juridische stappen zullen ondernemen als het voorstel door het Europees Parlement wordt aangenomen, terwijl Nederland er bij de commissie op aandrong om laat gas van de lijst vallen.

Wel steunt Nederland de opname van kernenergie op de lijst als tijdelijke maatregel. De nieuwe Nederlandse regering is van plan om te onderzoeken of er twee nieuwe kerncentrales in Nederland kunnen komen.

Volgens Euronewsschat de commissie dat de EU elk jaar 350 miljard euro aan groene investeringen nodig heeft om de doelstelling voor 2030 te halen om de uitstoot van broeikasgassen met ten minste 55% te verminderen in vergelijking met het niveau van 1990, en een groot deel hiervan zal van de particuliere sector moeten komen.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment