Nederlandse consumentenvertrouwenindex keldert door energieprijzen, oorlog in Oekraïne

Nederlandse consumentenvertrouwenindex keldert door energieprijzen, oorlog in Oekraïne

Het consumentenvertrouwen in Nederland is opnieuw fors gedaald, nu de impact van de oorlog in Oekraïne voor het eerst voelbaar is in de cijfers, meldt het CBS woensdag.

De index van het consumentenvertrouwen is gedaald tot -39, vergeleken met -30 in februari, en bereikte bijna het dieptepunt van -41 op het hoogtepunt van de financiële crisis in 2013. Het gemiddelde over de afgelopen 20 jaar was -8.

Met name consumenten zijn pessimistischer over de economie en de economische vooruitzichten voor de komende 12 maanden. Ook zijn ze negatiever over hun eigen financiële situatie en geven ze aan minder snel geld uit te geven aan grote aankopen, aldus het CBS.

Eerder deze maand waarschuwden zowel macro-economisch weersvoorspellingsbureau CPB als werkgeversorganisaties dat Nederland in een korte recessie zou kunnen belanden.

Het CPB heeft zijn economische voorjaarsprognoses geactualiseerd om de oorlog in Oekraïne weer te geven en zegt nu dat de oorlog kan leiden tot langdurig hoge energie- en grondstoffenprijzen en lagere uitgaven in verschillende Europese economieën.

Als dit gebeurt, zal het BBP voor ‘een aantal kwartalen’ krimpen, met een groei van 1,9% in 2022 en nul in 2023, aldus het bureau. De inflatie loopt dan op tot bijna 8%, waardoor de koopkracht met 5,1 procentpunt daalt.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment