Nederlandse coalitieakkoord overeengekomen, 271 dagen na de algemene verkiezingen

Nederlandse coalitieakkoord overeengekomen, 271 dagen na de algemene verkiezingen

De vier partijen die van plan zijn hun huidige alliantie uit te breiden en een nieuwe regering in Nederland te vormen, hebben hun akkoord bereikt, zeiden partijleiders maandagavond.

De rechtse VVD, de liberaal-democratische partij D66, de christen-democraten en de orthodox-christelijke partij ChristenUnie hebben in een document van 40 tot 50 pagina’s hun plannen voor de komende jaren geschetst, dat woensdag aan de Tweede Kamer wordt aangeboden.

‘Het is een mooi, evenwichtig akkoord’, zei D66-leider Sigrid Kaag na afloop van de onderhandelingen tegen verslaggevers. ‘Het is een goede deal’, zei premier en VVD-leider Mark Rutte.

De deal komt 271 dagen sinds de algemene verkiezingen en 11 maanden sinds het kabinet in januari aftrad vanwege het kinderopvangtoeslagschandaal.

‘Ik ben blij dat we klaar zijn’, zei ChristenUnie-leider Gert Jan Segers. ‘Het heeft lang geduurd, het leek een beetje op een tanggeboorte.’

parlement

Het akkoord wordt dinsdag door de leden van de vier partijen besproken en woensdag aan de Kamerleden gepresenteerd. Op donderdag of vrijdag debatteren Kamerleden over de deal en gaat Rutte in het winterreces aan de slag met het samenstellen van het nieuwe kabinet.

NOS-commentator Ron Fresen zei dat het nieuwe kabinet zich zal moeten richten op herstel – zowel op het omgaan met zaken die door eerdere kabinetten Rutte zijn genegeerd of terzijde geschoven, als op het herstellen van het publieke vertrouwen.

De coalitie is ook politiek kwetsbaar omdat ze geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer, en steun van de oppositie nodig zal hebben om meer controversiële kwesties erdoor te krijgen.

Er zijn al enkele maatregelen uitgelekt. Het gaat onder meer om een ​​overstap naar grotendeels gratis kinderopvang, miljardeninvesteringen in huisvesting en het tegengaan van klimaatverandering, invoering van kilometerheffing, wijziging van het studievoorschot en onderzoek naar uitbreiding van het gebruik van kernenergie.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment