Nederlandse belastingbetaler loopt mogelijk 27 miljard euro aan dividendbelasting mis: FTM

Nederlandse belastingbetaler loopt mogelijk 27 miljard euro aan dividendbelasting mis: FTM

Banken, investeerders en intermediairs hebben de Nederlandse schatkist in de periode 2000 tot 2020 bedrogen met mogelijk € 27 miljard, blijkt uit een internationaal onderzoek van onderzoekscollectief De CumEx-bestanden.

De fraude is gebaseerd op dividendbetalingen door bedrijven en handelaren met behulp van zogenaamde cum-ex- en cum-cum-transacties – gecompliceerde manieren om belastingen te ontwijken door dividendstripping.

Met cum-ex worden nog niet eens uitgekeerde dividenden afgeroomd, of wordt dividendbelasting meerdere keren teruggevorderd als deze maar één keer is betaald. Cum-cum ontstaat wanneer een aandeelhouder dividendbelasting heeft betaald, maar geen recht heeft op teruggaaf en dus dat ‘recht’ verhandelt met een andere partij die aanspraak kan maken op teruggaaf.

Hoe het werkt

In totaal is het waarschijnlijk dat ten minste € 150 miljard werd gestolen van belastingbetalers wereldwijd, volgens berekeningen door een team van belastingdeskundigen aan de Universiteit van Mannheim, en geciteerd door het collectief.

‘De [worldwide] de schade zou zelfs nog groter kunnen zijn’, zegt Christoph Spengel, een professor economie aan de Universiteit van Mannheim, die met zijn team hielp bij het analyseren van de wereldwijde handelsgegevens.

De Nederlandse belastingdienst vertelde de Nederlandse onderzoekswebsite Volg het geld, dat samenwerkt met het collectief, dat het de inspanningen om meer inzicht te krijgen in het onderwerp verwelkomde.

Het wees er echter op dat veel buitenlandse beleggers in Nederland pensioenfondsen zijn die al zijn vrijgesteld van dividendbelasting.

De Leidse belastingadvocaat Jan van de Streek vertelde FTM dat de Nederlandse wetgeving over dividendstripping zwak is en dat de belastingdienst voor een onmogelijke positie staat als het gaat om het verzamelen van bewijs voor een vervolging.

Het verbaast me niet dat Nederland door dividendstripping in potentie veel dividendbelasting heeft misgelopen’, zegt hij. Nederland, zei hij, is de thuisbasis van veel multinationale hoofdkantoor en dus veel dividenden. ‘En Bomdat we een klein land zijn, is de groep buitenlandse aandeelhouders ook groot’, zegt hij.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment