Nederlandse bedrijven exporteerden vorig jaar voor 10 miljard euro aan goederen naar Rusland

Nederlandse bedrijven exporteerden vorig jaar voor 10 miljard euro aan goederen naar Rusland

Nederlandse bedrijven exporteerden in 2021 voor meer dan 10 miljard euro aan goederen naar Rusland, blijkt uit de laatste cijfers van het CBS.

Ongeveer 3.000 bedrijven, voornamelijk grote bedrijven en internationale bedrijven met meer dan 250 werknemers, geregistreerde export vorig jaarterwijl 2.000 artikelen uit Rusland importeerden.

De bedrijfsadviesdienst van de overheid, RVO, zegt dat het sanctiebureau grote aantallen telefoontjes van bedrijven heeft ontvangen over de impact van sancties op hun handel.

‘Meestal krijgen we vragen van bedrijven of ze hun producten nog kunnen exporteren’ Rinske van den Brink van de RVO vertelde NOS.

De grootste groep exporteurs waren groothandels en handelaren, gevolgd door machines, voedsel, medicijnen en bloemen. Ongeveer 5% van de bedrijven meldde dat meer dan de helft van de waarde van hun bedrijf afkomstig was uit de Russische handel.

De belangrijkste importproducten waren mineralen zoals olie, kolen, staal en ijzer.

Van den Brink zei dat bedrijven zich ook zorgen maken over betalingen nu Russische banken zijn uitgesloten van het Swift-transactiesysteem.

‘Exporteren naar Rusland wordt lastiger, mede doordat betalingen worden bevroren en bedrijven geen geld krijgen. De bedrijven die daarvan afhankelijk zijn, krijgen klappen.’

 

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment