Nederlandse advocatenkantoren gewaarschuwd om op te passen voor opheffen van Russische sancties

Nederlandse advocatenkantoren gewaarschuwd om op te passen voor opheffen van Russische sancties

De Nederlandse Orde van Advocaten heeft haar leden opgeroepen ‘extra alert’ te zijn als het gaat om Russische cliënten die mogelijk om sancties van de VS en de EU heen willen, de Financieel Dagblad dinsdag gemeld.

De vereniging waarschuwde dat Russen sancties zouden kunnen omzeilen door hun vermogen uit Nederland te halen en zei dat Nederlandse advocaten niet aan dergelijke verzoeken mogen meewerken.

Daarnaast waarschuwt de vereniging dat advocaten ongebruikelijke Russische transacties moeten melden aan de financiële veiligheidsdienst FIU, aldus de krant.

Russische particulieren en bedrijven zouden in Nederland miljarden euro’s aan vermogen hebben geparkeerd en dat alleen al is voldoende reden om te verwachten dat er inspanningen zullen worden geleverd om de sancties te omzeilen, aldus verenigingsfunctionaris Evert-Jan Henrichs in een speciale nieuwsbrief aan de leden.

Een aantal grote Nederlandse firma’s, waarvan vele in het zakendistrict Zuidas, hebben Russische bedrijven en oligarchen als klant.

Russisch geld

Onderzoeksnieuwswebsite Volg het geld heeft geprobeerd vast te stellen hoeveel Russisch geld en vermogen zich in Nederland bevindt en kreeg van De Nederlandsche Bank te horen dat in 2021 488 brievenbusfirma’s (of lege vennootschappen) op Rusland gericht waren.

De website wijst erop dat de Russische president Vladimir Poetin al jaren probeert belastingparadijzen zoals Nederland aan te pakken en een half jaar geleden de belastingverdrag vanaf begin dit jaar.

Desalniettemin, aldus de website, hebben zeven Russen op de sanctielijsten van de EU en de VS nog steeds bezittingen in Nederland met activa variërend van € 55 miljoen tot bijna € 2 miljard.

Gazprom

Energiebedrijf Gazprom is ook in Nederland een grote speler, niet alleen als leverancier van gas.

Gasdistributiegroep Wingas heeft opslag en pijpleidingen in heel Noordwest-Europa, terwijl Wintershall Noordzee, dat voor de helft eigendom is van Gazprom, 29 gaswinningsinstallaties voor de Nederlandse kust heeft en daarmee een van de grotere spelers is.

Gazprom, dat een groot verkoopbedrijf heeft in Den Bosch, is ook eigenaar van meer dan 13% van de Nederlandse energieopslagfaciliteiten.

Rotterdam

Inmiddels heeft de Rotterdamse haven geconstateerd dat zo’n 15% van de overslag Rusland-gerelateerd is en dit betekent dat de sancties van de EU en de VS tegen Rusland gevolgen zullen hebben voor haar activiteiten.

Zo’n 62 miljoen ton van de 470 miljoen ton vracht en bulkgoederen die de haven behandelt, heeft een Russische verbinding, aldus de havenautoriteit in een verklaring. Ongeveer 20% van de Russische kolen- en olieproducten, 25% van het vloeibare aardgas en 30% van de ruwe olie wordt via Rotterdam geïmporteerd.

Zo’n 10% van het Rotterdamse containervervoer is ook verbonden met Rusland en het land exporteert ook staal, koper, aluminium en nikkel via de Nederlandse haven.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment