Nederlands spoor op plannen om vaccins te doneren, tot nu toe minder dan 10% van doel bereikt

Nederlands spoor op plannen om vaccins te doneren, tot nu toe minder dan 10% van doel bereikt

Nederland heeft tot nu toe slechts 2,15 miljoen coronavirusvaccins naar ontwikkelingslanden verzonden, minder dan 10% van de beoogde 27 miljoen doses voor het einde van het jaar.

Het grootste deel – 21 miljoen – had via het internationale Covax-programma moeten worden verdeeld, opgezet en ondersteund door de Europese Commissie en Bill Gates, terwijl de rest rechtstreeks door Nederlanders zou worden gedoneerd.

Maar tot nu toe zijn er slechts 1,4 miljoen doses naar Covax gegaan, en 745.000 zijn direct gedoneerd naar landen als Indonesië, Suriname en Kaapverdi.

Het doel van het Covax-programma is om voor het einde van het jaar 20% van de bevolking in 92 midden- en lage-inkomenslanden te vaccineren.

Echter, een nieuw rapport van Oxfam Een dosis realiteit, ontdekte dat van de 1,8 miljard Covid-vaccindonaties beloofd door rijke landen, tot nu toe slechts 261 miljoen doses -14% zijn geleverd

‘Het mislukken van donaties van rijke landen en het mislukken van Covax hebben dezelfde hoofdoorzaak: we hebben de controle over de vaccinvoorziening overgedragen aan een klein aantal farmaceutische bedrijven, die prioriteit geven aan hun eigen winst’, zegt Robbie Silverman van Oxfam.

‘Deze bedrijven kunnen niet genoeg produceren om de wereld te vaccineren, ze beperken kunstmatig het aanbod en ze zullen hun rijke klanten altijd vooraan in de rij zetten. De enige manier om een ​​einde te maken aan de pandemie is door de technologie en knowhow te delen met andere gekwalificeerde fabrikanten, zodat iedereen overal toegang heeft tot deze levensreddende vaccins.’

Moeilijk

Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge zei eind september tegen Kamerleden dat donaties via Covax moeilijk zijn omdat de organisatie alleen vaccins accepteert die rechtstreeks uit de fabrieken worden geleverd. ‘Medicijnen doneren is altijd complex en gebonden aan strikte regels’ De Jonge zei:.

Nederland heeft dit jaar nog 20 miljoen doses in bestelling. Daarvan gaat 10,5 miljoen van Pfizer en AstraZeneca de komende weken rechtstreeks naar Covax, vertelde het ministerie van Volksgezondheid aan de NOS.

‘We zijn nog steeds van plan om tegen het einde van het jaar de doelstelling van 27 miljoen te hebben gehaald’, zei de woordvoerder.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment