Nederlands-Oekraïense bloemenexporteur verscheurd tussen bedrijf en oorlog

Nederlands-Oekraïense bloemenexporteur verscheurd tussen bedrijf en oorlog

Nederland is ‘s werelds grootste bloemenexporteur. Veel van de bloemen komen terecht in Oost-Europa, vooral op 8 maart, Internationale Vrouwendag, wanneer mensen in de regio traditioneel bloemen geven aan de vrouwen in hun leven. Maar met de oorlog die woedt in Oekraïne en economische sancties tegen Rusland, is dit jaar heel anders.

Kassen stippelen het landschap zo ver het oog reikt op weg naar het stadje Honselersdijk. Dit is een bloemenland. Bloemen- en plantenexporteur Flowerportal is slechts een van de vele exporteurs die hier aan de Royal FloraHolland-veiling zijn verbonden, en normaal gesproken is het in deze tijd van het jaar een drukte van belang, aangezien vrachtwagens worden geladen met verse snijbloemen die ‘s ochtends zijn gekocht en worden verscheept naar het Oosten tegen de middag.

Maar op deze woensdag, ongeveer een week na de oorlog in Oekraïne, is het laadperron leeg en is de parkeerplaats akelig stil. Westland wordt door velen die hier werken ook wel ‘Wasteland’ genoemd.

En het laadperron is niet het enige dat leeg is.

Magazijn

‘Hier bewaren we de bloemen’, zegt Christina van der Voort, directeur van Flowerportal, terwijl ze door het spelonkachtige pakhuis van het bedrijf loopt. ‘Dit moet vol zijn. Maar nu zie je alleen nog lege emmers. Een paar dagen geleden hadden we geen ruimte om te lopen. Nu kun je zien hoeveel ruimte er is.’ Veel van de bloemen die overblijven zijn orchideeën, tulpen en chrysanten die zijn teruggekeerd nadat haar vrachtwagens in Polen waren omgedraaid toen de oorlog uitbrak.

Flowerportal doet 90% van zijn zaken met Oost-Europese landen, waaronder Rusland en Oekraïne. En de meeste van die zaken komen in de paar weken tussen Valentijnsdag op 14 februari en Internationale Vrouwendag op 8 maart.

internationale Vrouwendag

‘Deze feestdag bestaat uit de Sovjettijd. Het is een mooie dag’, zegt Van der Voort. ‘Alle vrouwen zouden bloemen moeten krijgen. Het is zelfs populairder dan Valentijnsdag. Zonder deze dag zouden Rusland en Oekraïne nooit zulke grote markten zijn. Oost-Europa eigenlijk.’

Tijdens dit hoogseizoen verkoopt Van der Voort zo’n 2-3 miljoen stelen – 10 keer meer bloemen per dag dan op enig ander moment. Maar sinds het uitbreken van de oorlog kan ze haar bevelen niet uitvoeren. Oekraïne wordt belegerd en door economische sancties tegen Rusland kan het geen betalingen ontvangen.

Maar Van der Voort heeft ook persoonlijk belang bij het conflict. Hoewel ze in Nederland is opgegroeid, is ze Oekraïens. Nu, zoals velen in de industrie, wordt ze verscheurd tussen het redden van haar bedrijf en haar humanitaire zorgen.

‘Ik heb geen emoties meer. Alles is dood in mij’, zegt ze. ‘Het grootste probleem dat ik heb, is dat we niet kunnen helpen. We kunnen gewoon luisteren en horen wat er gebeurt. Mijn Russische cliënten geloven niet eens dat er oorlog is. Het is echt moeilijk om je klanten elke dag te vragen of ze nog leven in plaats van te vragen of ze bloemen willen of hoe de zaken gaan.’

Bloemenkwekers

In dit enorme complex waar bederfelijke bloemen dagelijks op warpsnelheid van het aangrenzende veilinghuis naar exporteurs worden vervoerd, voelt iedereen de pijn. Voor telers als Wouter Duijvesteijn, die samen met zijn broer Beyond Chrysant mede-eigenaar is en gespecialiseerd is in de Oost-Europese favoriete chrysanten, is de torenhoge elektriciteitsprijs voor zijn energie-intensieve teelt het meest zorgwekkend.

‘Gasturbines zijn een van de belangrijkste energiebronnen voor elektriciteit in Nederland’, zegt hij. ‘Dus, als de gasprijs met 500% stijgt, gaat elektriciteit ook omhoog. Veel kwekerijen besloten de omzet met ongeveer de helft te verminderen. Dat probleem had ik ook, maar ik hoopte dat de hoge bloemenprijzen de kosten konden dekken.’

Hij verwijst naar de afgelopen jaren, toen pandemische lockdowns leidden tot exorbitante planten- en bloemenprijzen toen aan huis gebonden mensen hun tuinen probeerden te moderniseren en hun huizen met groen wilden verfraaien. Nu is hij bang dat de prijs van bloemen zal instorten.

‘Door de onzekere situatie in Rusland en het wegvallen van de gehele Oekraïense markt is er minder vraag en zullen de prijzen dalen’, zegt Duijvesteijn, die 75% van zijn bloemen naar Oost-Europa verkoopt en een vijfde van zijn jaaromzet verdient. van Internationale Vrouwendag.

‘Ik ben niet het type dat zich zorgen maakt’, zegt hij. ‘Maar als ik eerlijk ben en naar de feiten kijk, is het echt zorgwekkend.’

Matthijs Mesken, directeur van VGB, de Nederlandse Vereniging van Groothandelaren in Sierteeltproducten, voelt zich weliswaar ongemakkelijk om tijdens een oorlog over bloemen en planten te praten, maar hij geeft toe dat de branche een paar lastige maanden tegemoet gaat. ‘Sommige telers zullen hun productie moeten verlagen, verduisteren, waardoor er minder bloemen op de markt komen en te weinig stelen. Dat schaadt de export.’

sancties

‘In Nederland is de export van bloemen een enorme markt. Het is ook heel belangrijk voor het imago van Nederland, net als kaas’, zegt advocaat Heleen over de Linden, ook expert op het gebied van Russische sancties.

Waar producten als Nederlandse kaas en groenten al onder sancties staan ​​sinds Rusland de Krim in 2014 annexeerde, is dit een primeur voor bloemen. Over de Linden zegt dat andere Nederlandse sectoren, zoals IT, adviesbureaus en auto’s, de volgende zouden kunnen zijn die de effecten zullen voelen van wat ze de ‘ongekende sancties’ van vandaag noemt.

‘Nu met uitsluiting van Swift en de bevriezing van tegoeden op de Russische centrale bank – dit zijn enorme sancties die nog nooit eerder zijn uitgevoerd, zelfs niet in Iran of Syrië. Het zijn echt belangrijke sancties en je kunt zien dat iedereen in paniek is. Het systeem stort nu echt in.’

Niemand verwacht hier dat de bloemenmarkt volledig instort. Bloemen en planten naar Rusland en Oekraïne zijn goed voor slechts zo’n 3% van de totale bloemenexport van Nederland.

Maar voor Van de Voort, wiens bedrijf afhankelijk is van die Oosterse handel, zijn het donkere en onzekere tijden.

‘Iemand vertelde me dat de bloem het meest onschuldige product is dat je kunt kopen en verkopen’, zegt ze. ‘Het levert alleen geluk en liefde en vriendschap op. En nu is het zelfs moeilijk om bloemen in die landen te krijgen. Niemand heeft ze nodig, en dat is eng.’

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment