Nederlands niet geweldig? Zo beslis je op wie je gaat stemmen

Nederlands niet geweldig? Zo beslis je op wie je gaat stemmen

Nederland gaat deze week naar de stembus om nieuwe dorps- en gemeenteraden te kiezen in 333 gemeenten – 12 hebben al eerder gestemd vanwege grenswijzigingen.

Iedereen uit een EU-land mag stemmen, net als alle andere onderdanen die minimaal vijf jaar officieel in Nederland staan ​​ingeschreven.

Als u kunt stemmen, heeft u uw stemkaart al ontvangen – of stempas, plus een gedrukte lijst van stembureaus. Er wordt voornamelijk gestemd op woensdag 16 maart, maar op 14 en 15 maart zijn er enkele stembureaus open voor mensen die drukte willen vermijden. Controleer de lijst die bij uw . is geleverd stempas.

Op wie stemmen?

Maar hoe weet je op wie je moet stemmen, zeker als je Nederlands niet zo goed is om de websites en manifesten te begrijpen?

U heeft de keuze tussen landelijke partijen en lokale partijen. Hier is onze handige lijst van de belangrijkste nationale partijen die u op het stembiljet vindt. En hier is een gids voor lokale partijen en waar ze voor staan.

Radiostation BNR heeft een handige Nederlandstalige tool om alle plaatsen te vinden waar verkiezingen plaatsvinden en alle partijen in elk ervan.

Als u hulp nodig heeft bij het beslissen op welke partij u gaat stemmen, kunt u een online tool gebruiken die bekend staat als a stemwijzer, die u helpt na te denken over de belangrijkste problemen en wat u eraan kunt doen. Vijf Nederlandse steden hebben een stemwijzer in het Engels. Hoewel niet alle problemen in uw omgeving relevant zijn, geven ze u een indicatie van waar u in het partijspectrum past.

Stemwijzers in het Engels:
Baarn
Eindhoven
Groningen
Maastricht
Wageningen

Dutch News heeft ook profielen geschreven van de negen Nederlandse steden waar de meeste internationale kiezers te vinden zijn. Deze artikelen bevatten ook links naar alle Engelstalige informatie die is geproduceerd door de negen raden en de partijen die aan de verkiezingen deelnemen. Bekijk deze op onze website verkiezingsspecial.

Enkele partijen hebben een korte samenvatting gemaakts van hun manifesten, andere lange versies. Hier is een lijst met Engelstalige manifesten – één per partij – waarmee u een beter idee krijgt van waar de verschillende nationale partijen voor staan.

BIJ – nationaal manifest
CDA – Maastricht
ChristenUnie – Utrecht
GroenLinks – Amsterdam
Lef – nationale website
Piratenpartij – Utrecht
PvdA – Den Haag, zes talen
PvdD – nationaal manifest
SP – Maastricht
Volt – Rotterdam, acht talen
VVD – Amsterdam

Geen van de andere verkiesbare partijen heeft informatie in andere talen geproduceerd, maar u kunt altijd een vertaaltool gebruiken om meer te weten te komen.

Podcasts

Als je naar een politiek debat wilt luisteren of kijken, hier is een overzicht van podcasts en YouTube-programma’s over de verkiezingen in het Engels

Youtube-debat in Utrecht
Podcast in Amsterdam
Mini-interviews met 19 partijen in Maastricht
Hoogtepunten debat in Eindhoven
DutchNews.nl podcasts

Dus, als je eenmaal hebt besloten op welke partij je gaat stemmen, hoe breng je dan eigenlijk je stem uit?

Om te stemmen, neem je stempas en een identiteitsbewijs naar het stembureau van uw keuze. U krijgt een stembiljet met de namen van iedereen die zich kandidaat stelt, onderverdeeld in partijlijsten.

Kies de partij waarop u wilt stemmen bovenaan de krant en selecteer vervolgens de persoon op wie u wilt stemmen uit de lijst. Alle stemmen tellen mee voor de steun van de partij, maar als iemand lager op de lijst veel stemmen krijgt, kunnen ze misschien andere kandidaten overslaan en een zetel in de raad winnen.

Om te stemmen, vult u de witte cirkel in met het meegeleverde rode potlood.

Verlaat vervolgens het hokje en leg uw stembiljet in de bus. En daarmee heb je je democratische plicht gedaan.

De resultaten zullen spoedig na 21.00 uur binnenkomen uit de kleinste steden en dorpen, wanneer het stemmen stopt.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment