Nederlands bedrijf teelt succesvol vanille in kassen

Nederlands bedrijf teelt succesvol vanille in kassen

Nederlands tuinbouwbedrijf Koppert Cress is erin geslaagd vanille kweken in kassen en brengt het op de markt, met name gericht op de horeca.

Vanille is een notoir moeilijke plant om te kweken en het bedrijf begon zo’n acht jaar geleden te experimenteren.

‘Het wordt snel aangetast door schimmels en we hebben veel moeten weggooien’, innovatiemanager Bart van Meeus van het bedrijf vertelde de Volkskrant.

Vanillegewassen die buiten staan, lopen een grotere kans om beschadigd te raken door ongunstige weersomstandigheden zoals tyfoons en diefstal is ook een probleem, zegt Koppert Cress-oprichter Rob Baan.

‘Door vanille te telen in Nederlandse kassen kun je het hele jaar door het ideale groeiklimaat nabootsen zonder de problemen van het weer en zonder pesticiden of andere chemische middelen’, zegt hij.

Vanille is een langzaam groeiende plant en het duurt drie jaar om peulen te produceren. Het is een van de duurste specerijen ter wereld, met een kilo minimaal €250 en zo’n 90% komt van het eiland Madagaskar.

In 2019 hebben wetenschappers van Wageningen University hun inspanningen opgegeven om commercieel vanille te kweken.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment