Nederlands antiterreurbureau waarschuwt voor extreemrechtse ‘versnellers’

Nederlands antiterreurbureau waarschuwt voor extreemrechtse ‘versnellers’

Enkele honderden Nederlandse tieners kunnen een terroristische dreiging vormen omdat ze geradicaliseerd zijn door de extreemrechtse versnellingsbeweging, zei de Nederlandse antiterrorismedienst NCTV dinsdag.

Terwijl op jihad gebaseerde radicalisering een grotere dreiging vormt, slaat ook in Nederland de internationale rechts-extremistische ‘accelerationistische’ trend aan, stelt de NCTV in een nieuw rapport.

‘Het gaat ons vooral om de verheerlijking van geweld en de jonge leeftijd van de betrokkenen. Het gaat om een ​​paar honderd mensen’, zegt bureauchef Pieter-Jaap Aalbersberg tegen de NOS.

De groep heeft geen sociale structuur en sociale media spelen een grote rol, aldus Aalbersberg. ‘De radicalisering vindt plaats in slaapkamers, achter een gesloten deur, achter een scherm.’

Acceleratie is gebaseerd op het idee dat westerse regeringen corrupt zijn en dat het beste wat blanke supremacisten kunnen doen, is hun ondergang te versnellen door chaos te zaaien en rassenoorlogen aan te wakkeren.

Versnellingsideeën zijn geciteerd door massaschutters, waaronder de Nieuw-Zeelandse moskeemoordenaar, en er wordt vaak over gesproken op extreemrechtse webfora. De jongeren die betrokken raken bij versnellingstheorieën hebben vaak psychiatrische problemen en een klein sociaal netwerk, aldus de NCTV.

Het bureau onderzoekt ook de opkomst van links-extremistische activiteiten, in het bijzonder mogelijke banden met Duitse extreemlinkse groepen die betrokken zijn geweest bij brandstichting en aanvallen op infrastructuur.

‘Dergelijke banden zouden kunnen bijdragen aan een verharding van vooral activistisch extreem-links in Nederland’, aldus de NCTV.

Toch blijft het dreigingsniveau in Nederland drie op een schaal van één tot vijf. Een aanslag in Nederland is niet ondenkbaar, maar er zijn geen echte signalen dat er een wordt voorbereid, concludeert de dienst.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment