Nederlanders sluiten nachtclubs en stoppen festivals, nadat besmettingen zevenvoudig stijgen

Nederlanders sluiten nachtclubs en stoppen festivals, nadat besmettingen zevenvoudig stijgen

Mark Rutte tijdens de persconferentie. Foto: Phil Nijhuis ANP

Cafés en bars moeten om middernacht weer sluiten en nachtclubs moeten hun deuren sluiten nadat het aantal besmettingen met het coronavirus in Nederland in een week tijd verzevenvoudigde.

Premier Mark Rutte vertelde vrijdagavond op een persconferentie dat zonder ingrijpen de snelheid waarmee het coronavirus zich verspreidt zal toenemen. Het aantal nieuwe infecties bereikte 7.000 in de 24 uur tot vrijdagochtend, waarbij de jongeren onder de 30 verantwoordelijk waren voor het grootste deel van de nieuwe infecties.

‘Ons doel is om kwetsbaren en de gezondheidszorg te beschermen en zo min mogelijk schade toe te brengen aan de economie en de samenleving’, zegt Rutte. ‘Het gaat er niet om een ​​bepaalde leeftijdsgroep of sector de schuld te geven.’

De nieuwe strategie gaat niet alleen over het aanscherpen van de regels, zei Rutte. ‘Het gaat om ons gedrag. Hiermee bedoel ik borrelen met de buren, verjaardagsfeestjes en barbecueën in de tuin.’

‘Wees verstandig,’ zei hij. ‘Houd partijen klein en beheersbaar, en houd je aan de basisregels.’ Mondkapjes worden echter niet opnieuw ingevoerd en blijven alleen verplicht in het openbaar vervoer.

Nieuwe regels

Het Outbreak Management Team van de overheid zegt dat er geen aanwijzingen zijn dat mondkapjes terug moeten in winkels, zegt Rutte in antwoord op vragen.

Door de aangescherpte regels gaat de 1.5 social distancing-eis weer gelden in de hele horeca en wordt het ‘test voor toegang’-systeem opgeschort voor clubs en concertzalen na een golf van uitgaansgerelateerde zaken.

De toegangscontrole zal doorgaan op locaties met zitplaatsen, zoals theaters en sportstadions.

Dit duurt in ieder geval tot 14 augustus en de ministers nemen een besluit over wat er moet gebeuren tijdens de eerste kabinetsvergadering na de zomer op 13 augustus.

Bovendien is een ‘test voor toegang’ vanaf aanstaande dinsdag nog maar 24 uur geldig, niet 40 zoals nu.

Verantwoordelijk

Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge ontkende dat het besluit om de regels op 26 juni te versoepelen onverantwoord was gezien wat toen bekend was. ‘We hadden meer besmettingen verwacht’, zei hij. De snelheid waarmee het Delta-virus zich verspreidt, was echter niet ingecalculeerd, zei hij.

Momenteel zijn de jongeren onder de 25 verantwoordelijk voor de meeste infecties, maar zij, zei De Jonge, hebben ouders en grootouders die ze kunnen besmetten. Bovendien, zei hij, zijn ongeveer drie miljoen mensen niet gevaccineerd of hebben ze immuunproblemen waardoor het vaccin minder effectief is.

Ook jongeren kunnen erg ziek worden door het coronavirus, zei hij, en sommigen zullen in het ziekenhuis belanden. Zo’n 25% van de -25-jarigen meldt na drie maanden klachten te hebben, blijkt uit onderzoek van het RIVM.

Vaccinatie

Zowel Rutte als De Jonge riepen iedereen die nog niet ingeënt is op om een ​​afspraak te maken.

Inmiddels is zo’n 80% van de volwassenen in Nederland minimaal één keer ingeënt en is 50% volledig gevaccineerd. Begin volgend schooljaar zijn ook alle middelbare scholieren minimaal één keer ingeënt, aldus De Jonge.

Vakantie

De stijging van het aantal gevallen kan er ook voor zorgen dat de zomervakantieplannen van mensen worden betaald, waarschuwde de minister van Volksgezondheid.

En hij herhaalde dat andere EU-landen extra voorwaarden kunnen stellen aan mensen uit Nederland als het aantal besmettingen blijft stijgen. ‘Het is ook cruciaal dat je een test hebt als je terugkomt’, zei hij.

Het risico voor vakanties is geen factor geweest bij de beslissing om een ​​aantal beperkingen terug te brengen, zei hij, eraan toevoegend dat hij hoopte dat andere EU-landen naar ziekenhuisopnames zouden kijken in plaats van naar infectiepercentages bij de beslissing of Nederlanders in quarantaine of extra tests moeten worden geplaatst.

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment