Nederlanders sloegen evacuatieaanbod PIA Afghanistan af: NOS

Nederlanders sloegen evacuatieaanbod PIA Afghanistan af: NOS

Pakistaanse luchtvaartmaatschappij PIA bood eind september aan om namens Nederland 300 mensen uit Afghanistan te evacueren, maar dat aanbod werd afgewezen. NOS zei: op dinsdag.

De omroep baseert haar claim op informatie die wordt verstrekt op grond van de Wet op de informatievrijheid.

De reden voor het afwijzen van de vlucht is niet duidelijk, maar een e-mail van de rijksdienst suggereert dat dit te wijten kan zijn aan het gebrek aan accommodatie voor vluchtelingen in Nederland. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft nog niet gereageerd op verzoeken om opheldering hierover, aldus de NOS.

Honderden Nederlanders en Afghanen die voor de Nederlanders hadden gewerkt, stonden op dat moment te wachten om te worden geëvacueerd.

In de e-mails werd ook gesuggereerd dat als de vlucht niet door Nederland zou kunnen worden ingevuld, er plaatsen zouden kunnen worden aangeboden aan mensen uit andere landen.

Desalniettemin werd het aanbod afgewezen, waarbij een ambtenaar schrijft: ‘zoals gisteren was afgesproken, gaan we voor kleine groepen (15 tot 20 personen) eerst de PIA-route gebruiken.

Een andere ambtenaar zei dat gezien de vluchtelingencentra helemaal vol waren, ‘we misschien de groepen klein moeten houden. Een compleet plan vol wordt ook op Schiphol en in de centra een uitdaging.’

Sindsdien hanteert het kabinet een strategie om kleine groepen via Pakistan en Qatar naar buiten te brengen.

Kaboel

Het AD zei eind vorig jaar dat Nederland 573 mensen uit Afghanistan heeft gehaald sinds de hoofdevacuatie in augustus eindigde.

Uit cijfers van het ministerie van Buitenlandse Zaken blijkt dat 352 mensen via Qatar en 221 via Islamabad in Pakistan naar buiten zijn gebracht. Het gaat in totaal, inclusief gezinsleden, om 228 mensen met een Nederlands paspoort of verblijfsvergunning.

Nederland evacueerde zo’n 2500 mensen uit Kabul toen de stad in handen viel van de Taliban, maar er was veel kritiek op de chaos en honderden mensen bleven achter.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment