Nederlanders schoppen Russische diplomaten eruit wegens spionage

Nederlanders schoppen Russische diplomaten eruit wegens spionage

Ambassade van Rusland in Den Haag

Nederland heeft 17 Russische diplomaten het land uitgezet wegens spionage, naar aanleiding van informatie van de AIVD en MIVD-veiligheidsdiensten.

De 17 kregen volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken te horen dat ze twee weken de tijd hebben om het land te verlaten nadat ze dinsdagmiddag waren bijeengeroepen voor een ontmoeting met de Russische ambassadeur Gilles Beschoor Plug.

‘Deze mensen hebben een diplomaat op hun visitekaartje, maar zijn met iets anders bezig’, zegt minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra. Hij verwacht dat Rusland als reactie daarop Nederlandse diplomaten zal uitzetten.

De uitzetting werd gecoördineerd met andere landen, waaronder de VS, Polen en Bulgarije. De Belgische regering heeft vanmiddag aangekondigd dat het 21 Russische diplomaten uitzet en Ierland heeft gezegd dat het vier “hoge Russische functionarissen” naar huis zal sturen. Het besluit komt een dag nadat het Oekraïense ministerie van defensie-inlichtingen de namen van zo’n 600 Russische spionnen heeft vrijgegeven.

‘We hebben dit besluit genomen in het belang van de veiligheid van Nederland, gezien de veranderende context, de oorlog in Oekraïne en de toegenomen Russische assertiviteit’, aldus Hoekstra. In totaal heeft Moskou 75 diplomaten geaccrediteerd in Nederland, waaronder de 17 die te horen krijgen dat ze moeten vertrekken.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment