Nederlanders ondertekenen niet COP26-belofte om buitenlandse financiering fossiele brandstoffen af ​​te bouwen

Nederlanders ondertekenen niet COP26-belofte om buitenlandse financiering fossiele brandstoffen af ​​te bouwen

Nederland heeft besloten om tijdens de COP26-milieutop in Glasgow geen toezegging te doen om te stoppen met het uitgeven van belastinggeld aan het ondersteunen van internationale fossiele brandstofprojecten.

De Verenigde Staten, Canada en 18 andere landen hebben zich donderdag gecommitteerd om de publieke financiering van olie-, gas- en kolenprojecten in het buitenland voor eind volgend jaar stop te zetten, maar Nederland was daar niet bij.

Volgens het ministerie van Financiën beschouwt het demissionaire kabinet het als een ‘controversiële’ kwestie waarover het volgende kabinet moet beslissen.

Maar milieugroeperingen noemden het Nederlandse besluit ‘bizar’ en noemden de oproep tot actie van premier Mark Rutte op de eerste dag van de conferentie ‘lege woorden’.

De officiële Nederlandse betrokkenheid bij de fossiele brandstofindustrie in het buitenland komt voornamelijk uit exportkredieten die zijn verstrekt aan projecten van Shell, Van Oord, Boskalis en Heerema, de NRC gemeld.

Wel steunde Nederland een motie om eind 2022 de investeringen in kolencentrales in binnen- en buitenland stop te zetten. Nederland heeft op dit moment plannen om in 2030 het gebruik van kolen voor de opwekking van elektriciteit uit te faseren.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment