Nederlanders moeten excuses aanbieden voor bomaanslagen Hawija, getroffenen compenseren: rapport

Nederlanders moeten excuses aanbieden voor bomaanslagen Hawija, getroffenen compenseren: rapport

Nederland zou zijn excuses moeten aanbieden aan de mensen van een Syrische stad, die in 2015 door Nederlandse vliegtuigen werd gebombardeerd, omdat het nalaten hiervan bijdraagt ​​aan ‘antiwesters sentiment’ dat toekomstig terrorisme zou kunnen aanwakkeren, zeggen onderzoekers.

Twee Nederlandse F-16’s waren gericht op een fabriek in de stad Hawija waar autobommen werden gemaakt voor Islamitische Staat als onderdeel van de inspanningen tegen de ISIS-beweging. De luchtaanval veroorzaakte echter een grote secundaire explosie die resulteerde in de vernietiging van honderden gebouwen en het doden van een groot aantal burgers.

EEN nieuw rapportopgesteld door PAX, onderzoekers van het project Intimacies of Remote Warfare (IRW) van de Universiteit Utrecht en de Al-Ghad League for Woman and Child Care, kijken naar de menselijke impact van de luchtaanval, voornamelijk door middel van interviews met 119 slachtoffers, aangevuld met beeldmateriaal en interviews met 40 sleutelinformanten.

De onderzoekers concluderen dat de staking heeft geleid tot meer dan 85 doden en honderden gewonden – meer dan eerdere schattingen. Slachtoffers en andere sleutelfiguren zeggen nu dat 1.200 bedrijven en winkels en 6.000 huizen ook zijn beschadigd.

‘Na ruim zes jaar lijden burgers nog steeds zwaar onder de gevolgen van de staking’, concludeert het rapport.

‘Verlies van werkgelegenheid en inkomen, opeenhoping van schulden, verlies van mensenlevens door gebrek aan toegang tot medische diensten en medicijnen, trauma’s en gezondheidsproblemen, en een gebrek aan toegang tot onderwijs, alles is gecompliceerd en duurt tot op de dag van vandaag. In ieder geval een deel van deze problemen had voorkomen kunnen worden als burgers tijdig hulp hadden gekregen.’

Lopende discussies over protocollen of de vermeende rechtmatigheid van het geweld kunnen niet
de verwoesting en het lijden op de grond ongedaan maken, stelt het rapport. ‘De enige manier om vooruit te komen is de feiten onder ogen te zien, de aangerichte schade officieel te erkennen en concrete actie te ondernemen voor compensatie… op een tijdige en effectieve manier.’

rechtbanken

De Nederlandse regering heeft toegezegd € 4,4 miljard uit te geven aan twee projecten om het verlies van huizen, elektriciteit en watervoorziening te compenseren, maar ontkent aansprakelijkheid voor de aanslag.

Minister van Defensie Kasja Ollongren zei donderdag tegen parlementariërs dat ze achter eerdere beslissingen stond om individuen of familieleden niet te vergoeden.

l begrijpen dat de projecten ten behoeve van de gemeenschap misschien niet worden gezien als compensatie voor of erkenning van hun individueel lijden’, zei ze.Toch hoop ik dat Nederland op deze manier blijvend bijdrage aan een betere toekomst voor de getroffen gemeenschap als geheel.’

De regering heeft ook een eigen onderzoek ingesteld naar de gebeurtenissen in Hawija, die nog niet heeft gerapporteerd.

In februari bleek dat 11 Iraakse burgers klagen de Nederlandse staat voor de verwondingen die zij en hun families hebben opgelopen bij de luchtaanval.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment