Nederlanders maken zich klaar om het nieuwe jaar te vieren, maar vuurwerk en vuren blijven een probleem

Nederlanders maken zich klaar om het nieuwe jaar te vieren, maar vuurwerk en vuren blijven een probleem

Nederland maakt zich op voor het nieuwe jaar op vrijdag, op wat nu al de warmste 31 december ooit is gemeten.

De regering heeft dit jaar het gebruik van het meeste vuurwerk, inclusief georganiseerde vertoningen, verboden vanwege de pandemie van het coronavirus en drong er bij mensen op aan om het in kleine groepen te vieren. Toch zijn de Nederlanders massaal naar België om aandelen te kopen voorafgaand aan de nieuwjaarsfeesten.

volgens ronderzoek door Nu.nl, het aantal meldingen van vuurwerkoverlast dat al in de grootste Nederlandse steden wordt gedaan, is lager dan in 2020, al is het totaal in Tilburg en Breda flink gestegen.

In Breda heeft de politie tot nu toe bijna 3.000 klachten over vuurwerk ontvangen, 40% meer dan vorig jaar. In Tilburg liepen de klachten op tot bijna 1.300, tegen minder dan 300 in de afgelopen jaren.

De politie was betrokken bij meerdere incidenten ‘s nachts, met name in het Brabantse Veen, waar zeker zes autowrakken in brand werden gestoken. In Anjum, in Friesland, werd de oproerpolitie ingezet om bendes jongeren die branden aan het stichten waren uit elkaar te halen.

Ondertussen hebben stadsbestuurders gezegd dat ze op 31 december geen gevolg zullen geven aan vuurwerkmeldingen omdat hun aandacht is gericht op het coronavirus. Er zijn te weinig bewakers om beide zaken aan te pakken, zegt Richard Gerrits van de bewakersvakbond BOA ACP tegen Radio 1-nieuws.

Daarnaast is ook de veiligheid van de bewakers een issue, aangezien het illegale vuurwerk van tegenwoordig ‘echte bommen’ zijn, aldus Gerrits.

Aftellen

Het weer is goed voor buiten feestvierders. Weerbureaus voorspellen recordtemperaturen gedurende de dag en zeggen dat het ‘s nachts overwegend droog zal zijn. Donderdagnacht was het in het Zeeuwse Westdorpe maar liefst 14,6 graden Celsius, iets hoger dan het vorige record dat in 2017 werd neergezet.

Nieuwjaarsdag wordt volgens weerbureau KNMI warm voor de tijd van het jaar met zonnige perioden.

2020

Hoewel het vuurwerkverbod in 2020 alom werd genegeerd en tientallen auto’s in brand werden gestoken, werden politie en hulpdiensten zo’n 30% minder keer opgeroepen dan tijdens ‘normale’ nieuwjaarsvieringen.

Het verbod resulteerde wel in een daling van 70% in vuurwerkgerelateerde verwondingen. Op basis van cijfers van zowel de spoedafdelingen van het ziekenhuis als de huisartsen, werden in de nacht ongeveer 400 mensen behandeld voor vuurwerkgerelateerde verwondingen, vergeleken met 1.300 het voorgaande jaar.

Het aftellen naar 2022 wordt uitgezonden op de publieke televisiezenders NPO 1 en NPO 2, als onderdeel van de laatste aflevering van de traditionele platenshow Top 2000.

De georganiseerde nieuwjaarsduiken die plaatsvinden op stranden en meren in het hele land, zijn dit jaar afgelast vanwege de pandemie van het coronavirus.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

 

Leave a Comment