Nederlanders leggen 14 jachten vast op scheepswerven terwijl jacht op Russische activa doorgaat

Nederlanders leggen 14 jachten vast op scheepswerven terwijl jacht op Russische activa doorgaat

Douanebeambten hebben bij vijf Nederlandse scheepswerven 14 jachten geplaatst die onder ‘extra toezicht’ worden gebouwd of gerepareerd voor rijke Russen, zegt minister van Financiën Wopke Hoekstra. Kamerleden in een briefing.

De lijst bestaat uit 12 jachten in aanbouw, waaronder een van meer dan 35 meter, en twee die in onderhoud zijn, aldus Hoekstra.

De boten mogen het land niet verlaten vanwege het exportverbod en sancties die zijn opgelegd aan honderden rijke Russische aanhangers van president Vladimir Poetin.

Het uiteindelijke eigendom van de jachten wordt momenteel onderzocht, aldus Hoekstra.

Vakblad Superjacht tijden zei vorige maand dat Russische klanten goed waren voor 9% van de verkoop van luxe jachten en 13% van de boten langer dan 40 meter.

Er is ook begonnen met het onderzoeken eigendomsrecht. Het Kadaster heeft tot nu toe geen particulieren op de sanctielijst met onroerend goed in Nederland geïdentificeerd en kijkt nu verder naar de eigendomsconstructies, aldus Hoekstra.

Nederland is bekritiseerd vanwege de trage start van de handhaving van sancties. Maandag kreeg oud-minister Stef Blok de taak om de Nederlandse aanpak te coördineren.

Meer dan een maand sinds de troepen van Poetin Oekraïne zijn binnengevallen, heeft Nederland bijna € 516 miljoen aan Russische goederen en contracten in beslag genomen, waarvan het grootste deel via banken en trustkantoren is binnengekomen, zei Hoekstra vorige week en herhaalde het dinsdag opnieuw.

Nog eens € 155 miljoen aan transacties is stopgezet. Het nieuwe totaal ligt nog steeds ruim onder de € 80 miljard aan Russische activa waarvan het Financieele Dagblad suggereert dat deze in Nederland zijn gevestigd, waarvan € 45 miljard toebehoort aan mensen op de sanctielijst.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment