Nederlanders klaar om de meeste resterende coronavirusbeperkingen op te heffen

Nederlanders klaar om de meeste resterende coronavirusbeperkingen op te heffen

De regering zal bijna zeker aankondigen dat dit het geval is het hele coronavirus opschorten regels vanaf 25 februari afgezien van de basishygiënevoorschriften, zei omroep NOS maandagavond.

Kabinetsbronnen hebben de omroep laten weten dat ministers bereid zijn verder te gaan dan de aanbevelingen van het Outbreak Management Team, namelijk: naar het parlement gestuurd door minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers maandagavond.

Het OMT beveelt aan om het gebruik van mondkapjes en social distancing te laten vallen. Thuiswerken zal ook niet langer het standaardbeleid zijn, maar moet gefaseerd worden afgebouwd.

Maar de regeringsexperts zien graag dat het gebruik van de coronaviruspas doorgaat – iets dat het kabinet nu van plan is op 25 februari te laten vallen, als het NOS-rapport klopt.

Het NOS-rapport zou ook aangeven dat cafés en clubs vanaf 25 februari, wat vroeger is dan gepland en tevens samenvalt met de start van het carnavalsseizoen, weer open kunnen. Het OMT heeft aanbevolen de openingstijden van clubs te verlengen tot 01.00 uur.

Het OMT stelt ook voor om massa-evenementen en festivals weer door te laten gaan zolang alle gasten een negatieve coronavirus-test hebben – de zogenaamde 1G-strategie. Dit zal waarschijnlijk door het kabinet worden overgenomen, aldus de NOS.

Daarnaast wordt het OMT aangeraden de verplichte isolatieperiode voor mensen met het coronavirus te verkorten van zeven naar vijf dagen, op voorwaarde dat de patiënt 24 uur klachtenvrij is.

Gevolgen

Ondanks de plannen om de meeste regels te versoepelen, waarschuwt het OMT dat de samenleving zich moet voorbereiden op de gevolgen. ‘Er zullen meer mensen in isolatie moeten, met als gevolg personeelsverlies in verschillende sectoren’, aldus het OMT. ‘Bovendien moet er rekening worden gehouden met de behoeften van mensen met kwetsbare gezondheidsproblemen.’

Ook andere deskundigen hebben hun zorgen geuit. De gedragseenheid van het RIVM zegt dat het schrappen van de 1,5 meter-regel kan worden gezien als een teken dat de pandemie voorbij is.

‘Dit kan een negatief effect hebben op het naleven van de regels en aanbevelingen die wel van kracht blijven’, aldus het RIVM.

Vorige week werd duidelijk dat het kabinet van plan was verder te gaan in de richting van liberalisering omdat de Omicron-variant geen grote impact heeft op ziekenhuizen.

De definitieve besluiten worden dinsdagochtend genomen, voorafgaand aan de persconferentie ‘s avonds, wanneer Kuipers de resultaten zonder premier Mark Rutte aan het publiek presenteert.

U kunt de persconferentie live volgen op Twitter via de Twitter-feed van DutchNews.nl.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment