Nederlanders hebben nu 400 miljoen euro aan Russische tegoeden in beslag genomen, bevestigt minister

Nederlanders hebben nu 400 miljoen euro aan Russische tegoeden in beslag genomen, bevestigt minister

Nederland is nu afgezonderd bijna € 400 miljoen in gesanctioneerde Russische activa, heeft minister van Financiën Sigrid Kaag de parlementsleden verteld.

Dit is het dubbele € 200 miljoen genoemd door centrale bankchef Klaas Knot vorige week, en veel meer dan de 6 miljoen euro die de minister eerder deze maand opsomde.

Van de €392 miljoen die nu bevroren is, is €145 miljoen bij banken en de rest bij trustkantoren, zei Kaag in haar briefing.

Knot zei vorige week dat er weinig te sekwestreren is bij trustkantoren omdat de boekhouding en belastingaangiften hier worden gedaan, maar het vermogen niet in Nederland staat.

Desondanks ligt het nieuwe totaal nog steeds ruim onder de € 80 miljard aan Russische activa waarvan het Financieel Dagblad suggereert dat deze in Nederland zijn gevestigd, waarvan € 45 miljard toebehoort aan mensen op de sanctielijst.

Kaag zei in haar briefing aan Kamerleden dat op de lijst van het ministerie van Financiën alleen rapporten van financiële instellingen staan.

De sancties gelden ook voor bedrijven waarvan de eigenaren op de sanctielijst staan ​​en als banken geen toegang hebben tot de activa van die bedrijven, kunnen ze geen actie ondernemen, zei ze.

Dat betekent niet dat deze tegoeden niet kunnen worden bevroren, aldus de minister. ‘Het betekent alleen dat financiële instellingen het niet kunnen.’

Het niet bevriezen van de tegoeden is een economisch delict en het is aan het openbaar ministerie om vervolgens actie te ondernemen, zei ze.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment