Nederlanders hebben nu 200 miljoen euro aan Russische activa in beslag genomen, maar de meeste trustfondsen zijn ‘leeg’

Nederlanders hebben nu 200 miljoen euro aan Russische activa in beslag genomen, maar de meeste trustfondsen zijn ‘leeg’

Nederland heeft nu 200 miljoen euro aan Russische tegoeden in beslag genomen, vertelde centrale bankpresident Klaas Knot donderdagavond in actualiteitenprogramma Nieuwsuur, nadat eerdere berichten waren dat er slechts 6 miljoen euro was in beslag genomen.

Veel hoger zal het uiteindelijke totaal echter niet uitkomen, omdat ‘het vermogen zelf niet in Nederland ligt’, aldus Knot.

Hoewel er op het eerste gezicht veel Russisch geld in Nederland lijkt te zijn gestort, lopen de meeste banden met Russische oligarchen via trustkantoren, aldus Knot.

‘Hier worden de boekhouding en belastingaangiften gedaan, maar de bezittingen staan ​​niet in Nederland. Er valt niets te bevriezen’, zei hij tegen het programma.

Kamerleden hadden eerder een beroep gedaan op minister van Financiën Sigrid Kaag om uit te leggen waarom Nederlandse financiële instellingen slechts € 6 miljoen aan activa van gesanctioneerde Russen hadden bevroren.

Kaag zei dat 132 instellingen activa van klanten op de sanctielijst van de Europese Unie hadden aangegeven.

Ruim 80% van de antwoorden kwam echter van trustkantoren, die niet direct activa aanhouden, blijkt uit cijfers in de brief van Kaag. Acht banken zeiden € 1,75 miljoen aan bevroren activa aan te houden, beleggingsondernemingen hadden € 3,99 miljoen aan en € 340.000 in vier pensioenfondsen.

Het FD berekende vorig jaar dat Russische bedrijven eind 2020 zo’n 90 miljard euro in Nederland hadden geïnvesteerd. Daarvan was 35 miljard euro gekoppeld aan personen op de sanctielijst van de EU, die nu loopt tot 862 personen en 73 bedrijven.

 

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment