Nederlanders hebben hoge verwachtingen op Olympische Spelen Tokio, met recordploeg

Nederlanders hebben hoge verwachtingen op Olympische Spelen Tokio, met recordploeg

Pieter van den Hoogenband (L), Keet Oldenbeuving en Churandy Martina bij de lancering van de Nederlandse Olympische campagne. Foto: Olaf Kraak ANP

Nederland stuurt dit jaar een recordploeg van zo’n 290 sportmannen en -vrouwen naar de Olympische Spelen in Tokio, die vrijdag beginnen met de openingsceremonie.

De wedstrijden, die vanwege de coronaviruspandemie uit 2020 zijn uitgesteld, lopen tot 8 augustus, grotendeels buiten het bereik van toeschouwers en onder strikte Covid-controles.

Nederland heeft hoge verwachtingen dit jaar en TeamNL heeft zich ten doel gesteld om in de top 10 van de medailles te eindigen. De Nederlanders hebben zich gekwalificeerd om deel te nemen aan 34 van de 50 Olympische disciplines.

Onder de sporten waar Nederland hoge verwachtingen van heeft om te winnen, zijn hockey – de Nederlandse teams wonnen onlangs beide Europese kampioenschappen – damesvoetbal, zeilen, zwemmen, fietsen en roeien, waar de Nederlanders aan 11 van de 14 races deelnemen.

Namen om in de gaten te houden zijn onder meer Sharon van Rouwendaal, titelhoudster bij het 10 kilometer open water zwemmen voor dames, afstandsloper Sifan Hassan, zwemster Ranomi Kromowidjojo en windsurfer Lilian de Geus.

Sprinter Churandy Martina, die deelneemt aan zijn vijfde en laatste wedstrijd, is de Nederlandse vlagdrager tijdens de openingsceremonie op vrijdag naast skateboarder Keet Oldenbeuving, die net 16 is.

Goed geplaatst

Missiechef en voormalig Olympisch zwemmer Pieter van den Hoogenband vertelde eerder deze maand aan verslaggevers dat hij geen voorspellingen zou doen over hoe goed Nederland het zou doen.

‘Ik vond het nooit leuk als mensen dat vroegen tijdens een wedstrijd’, zei hij. ‘Maar ik denk wel dat we goed gepositioneerd zijn in vergelijking met andere landen.’

Statistische analysegroep Gracenote heeft voorspeld de Nederlanders komen in 6dit met 48 medailles, maar waarschuwt dat ‘deze Olympische Spelen nog onvoorspelbaarder zijn dan normaal’.

Beste ooit

De beste Nederlandse medaillewinnende prestatie ooit op een Olympische Zomerspelen was Sydney 2000, toen Nederland 25 medailles pakte.

‘De huidige prognose is dat Nederland dit record op Tokyo 2020 comfortabel zal verslaan met meer medailles voor atletiek, wielrennen – baan, wielrennen – weg en zeilen dan ooit tevoren’, zegt Gracenote.

Ook economen van de Rijksuniversiteit Groningen zeggen te verwachten dat de Nederlanders het goed zullen doen in de spelen, waarmee in totaal 339 gouden medailles gemoeid zijn. Op basis van recente prestaties, Fabian ten Kate en Elmer Sterken ook zetten de Nederlanders op de zesde plaats, met een medaille van 34, waaronder 12 gouden.

Op de Olympische Spelen van Rio in 2016 won Nederland 19 medailles maar eindigde 11dit de medailles in het algemeen.

U kunt de Nederlandse voortgang volgen via de TeamNL-website hier.

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment