Nederlanders gaan voor ‘korte, scherpe schok’ terwijl het aantal gevallen van coronavirus toeneemt

Nederlanders gaan voor ‘korte, scherpe schok’ terwijl het aantal gevallen van coronavirus toeneemt

Nederland zet door met wat premier Mark Rutte omschreef als ‘een korte, scherpe schok’ om contacten tussen mensen drastisch te verminderen en hopelijk de verspreiding van het coronavirus te beperken.

De nieuwe regels komen nadat het aantal nieuwe besmettingen in Nederland is gestegen tot meer dan 16.000 per dag en ziekenhuizen genoodzaakt zijn operaties te annuleren omdat coronaviruspatiënten zoveel bedden in beslag nemen.

De nieuwe maatregelen gaan zaterdag om 18.00 uur in en omvatten een sluitingstijd van 20.00 uur voor cafés, supermarkten en restaurants, verplichte zitplaatsen in bars en bij evenementen, en geen supporters bij zowel amateur- als professionele sportwedstrijden.

De maatregelen omvatten ook een limiet van 75 personen voor het bijwonen van colleges en universitaire colleges en een sluitingstijd van 18.00 uur voor sekswerkers, casino’s en alle contactberoepen. Ze zullen in eerste instantie drie weken lopen.

Het doel, aldus Rutte, is om de verspreiding van het virus de komende weken af ​​te remmen, in afwachting van de invoering van nieuwe wetten die ‘passender zijn aangezien de meeste mensen worden ingeënt’.

‘De maatregelen zullen een impact hebben op veel mensen’, zei hij. ‘We hebben lange en intensieve gesprekken gevoerd omdat er zoveel belangen op het spel staan. Het is heel ingewikkeld.’

Financiële steun

Werkgevers kunnen aanspraak maken op financiële hulp voor gederfde inkomsten, maar die details worden nog uitgewerkt, aldus Rutte. ‘We zullen het volledig en fatsoenlijk doen. We willen genereus zijn voor de sectoren die getroffen worden.’

Ondertussen werken ministers aan nieuwe wetgeving die het gebruik van de coronaviruspas, de QR-code die laat zien of iemand is ingeënt, een negatieve test heeft gehad of recentelijk het virus heeft gehad, zal uitbreiden.

Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge zei dat mensen die niet zijn ingeënt, meer kans hebben om ziek te worden en in het ziekenhuis te belanden. ‘De vraag is of we delen van de samenleving moeten sluiten of kunnen we die zo open mogelijk houden met de coronaviruspas’, zei hij.

Non food winkels

De wetgeving regelt de introductie van de coronaviruspas in niet-essentiële winkels en op het werk – als werkgevers er gebruik van willen maken. Ook wordt het mogelijk om de QR-codes in het hoger onderwijs in te voeren.

Festival- en andere organisatoren van evenementen zonder vaste zitplaatsen zullen ook de toegang tot evenementen kunnen beperken tot mensen die ofwel zijn ingeënt of recentelijk het virus hebben gehad – het zogenaamde 2G-systeem.

‘Er is meer risico voor mensen die niet zijn ingeënt’ als ze het virus oppikken bij een massa-evenement, zei De Jonge. ‘Ze hebben 17 keer meer kans om in het ziekenhuis te belanden en 33 keer meer kans op een IC-afdeling.’

Vrije keuze

De Jonge ontkende dat dit in feite een verplichte vaccinatie is. ‘Er is een vrije keuze’, zei hij. ‘Maar keuzes hebben consequenties. Hebben we geen cafés en geen evenementen, of laten we alleen de mensen toe die ingeënt en dus beschermd zijn?’

Op de vraag of Nederland niet meer had moeten doen om de ziekenhuis- en IC-capaciteit uit te breiden, zei De Jonge dat dit de afgelopen 18 maanden was gebeurd. ‘Momenteel proberen we de reguliere zorg draaiende te houden, wat vorig jaar niet het geval was’, zegt hij.

Door het aantal IC-bedden op te schalen, is er volgens hem onvoldoende capaciteit voor reguliere zorg.

Aanstaande dinsdag debatteren Kamerleden over de nieuwe maatregelen.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment