Nederlanders eten minder vlees, maar coronavirussluitingen zijn de waarschijnlijke oorzaak

Nederlanders eten minder vlees, maar coronavirussluitingen zijn de waarschijnlijke oorzaak

Nederlanders aten vorig jaar minder vlees, maar dat komt vooral door de sluiting van restaurants tijdens de coronacrisis en niet zozeer door gedragsverandering, stellen onderzoekers van Wageningen Universiteit.

Vorig jaar aten de mensen in Nederland het equivalent van 75,9 kilo vlees (dood karkasgewicht) per hoofd van de bevolking, twee kilo minder dan in 2019. Ongeveer de helft van het totaal bestaat uit botten en vet, 25% is vlees zoals steak en burgers, en 25% vleeswaren voor op brood.

‘We kijken al sinds 2005 naar de cijfers en we hebben nog nooit zo’n grote daling gezien’, zegt WUR-onderzoeker Hans Dagevos. De daling is echter vooral te wijten aan de sluiting van de horeca voor enkele maanden, zei hij.

Dierenrechtenorganisatie Wakker Dier, die opdracht gaf tot het onderzoek, zegt verheugd te zijn dat mensen minder vlees hebben gegeten, ook al is er geen echte trend.

Toch blijkt uit de cijfers dat Nederlanders gemiddeld 730 gram vlees en vleesproducten per week aten, en dat is nog steeds 46% meer dan de overheid adviseert.

‘Vanwege onze gezondheid zouden we minder vlees moeten eten’, zegt Wakker Dier-woordvoerster Anne Hilhorst. ‘En dat is zonder de impact’ [of meat] over vervuiling, het klimaat, ontbossing – en de miljoenen dieren die lijden.’

Veganistisch

In juni zei het CBS dat vier op de vijf Nederlandse volwassenen niet elke dag vlees eten en 45% eet maximaal vier keer per week vlees.

Ongeveer een derde van de volwassenen zegt vorig jaar hun vleesconsumptie te hebben verminderd en 0,5% is er helemaal mee gestopt.

Het was de eerste keer dat het CBS de vleesconsumptie meet en ruim 3.600 mensen hebben meegedaan aan het onderzoek.

In totaal eet 95% van de Nederlandse volwassenen nog steeds vlees, zo’n 3% eet vis en geen vlees, 2% is vegetariër en 0,4% mijdt helemaal geen dierlijke producten, constateert het CBS. Andere onderzoeksprojecten hebben gesuggereerd dat het percentage vegetariërs in Nederland veel hoger is.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment