Nederlanders dragen Rietveldpaviljoen over aan Estland voor Kunstbiënnale Venetië

Nederlanders dragen Rietveldpaviljoen over aan Estland voor Kunstbiënnale Venetië

Nederland heeft gebroken met meer dan 60 jaar traditie door de felbegeerde tentoonstellingsruimte, het Rietveld-paviljoen, formeel aan Estland over te dragen voor de Kunstbiënnale van Venetië in 2022.

Het Mondriaan Fonds, de opdrachtgever van de Nederlandse inzending, verraste de kunstwereld toen ze vorig jaar bekend maakten dat Nederland niet zou exposeren in de prestigieuze Giardini in Venetië.

Beeldend en performatief kunstenaar Melanie Bonajo zal Nederland vertegenwoordigen en in plaats daarvan exposeren op De kerk van barmhartigheid, een ontwijde 13e eeuwse kerk in de wijk Cannaregio. Nederland is het eerste land dat ooit vrijwillig zijn plaats in de Giardini opgaf.

De kunstbiënnale van Venetië dateert uit 1895 en is een van de meest verwachte festivals in de kunstwereld, die zeven maanden duurt en het werk van ongeveer 90 landen tentoonstelt. Het Nederlandse paviljoen, ontworpen door architect Gerrit Rietveld, geeft Nederland sinds 1953 een centrale plek op het festival.

Estland nam in 1997 deel aan de Biënnale, maar omdat alle Giardini-paviljoens al waren toegewezen, konden ze daar niet exposeren.

Discussie

‘Elke keer dat we er zijn, hebben we het over de selectie van landen die vertegenwoordigd zijn in de Giardini, het hart van de Biënnale van Venetië, en hoe dat staat voor machtsstructuren uit het verleden’, Eelco Van der Lingen, directeur van het Mondriaan Fonds , vertelde afgevaardigden tijdens de paneldiscussie die de formaliteiten opende.

‘We zochten een land waarvoor een plek in de Giardini onder normale omstandigheden niet per se een optie zou zijn… we kwamen uit bij Estland.’

Maria Arusoo, directeur van het Estonian Centre for Contemporary Art, dat opdracht geeft tot de Estse inzending, beschreef de overdracht als ‘een oprechte erkenning’ van Estlands culturele prestaties. ‘We zijn van plan om deze uitwisseling tussen Estland en Nederland ook buiten Venetië voort te zetten, en nog vele jaren’, voegde ze eraan toe.

Uitgesteld

Kunstduo Kristina Norman en Bita Razavi vertegenwoordigen Estland op de Biënnale, waarbij ze zich laten inspireren door de botanische schilderijen van de Estse kunstenaar Emily Rosaly Saal (1871-1954) om vragen over genderrepresentatie en kolonialisme te onderzoeken.

Tijdens het evenement zei Iris de Groot, plaatsvervangend ambassadeur van Nederland in Estland: ‘We hebben opnieuw bewezen dat we met cultuur een klein landje groter kunnen maken in de wereld.’

De 59e De biënnale, die werd uitgesteld vanwege de pandemie, loopt van 23 april tot 27 november 2022.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment