Nederlanders confisqueren meer Russische tegoeden, maar lopen nog steeds achter op andere landen

Nederlanders confisqueren meer Russische tegoeden, maar lopen nog steeds achter op andere landen

Meer dan een maand sinds de troepen van Poetin Oekraïne zijn binnengevallen, heeft Nederland bijna 516 miljoen euro aan Russische goederen en contracten in beslag genomen, waarvan het grootste deel via banken en trustkantoren is binnengekomen. Kamerleden in een briefing.

Nog eens € 155 miljoen aan transacties is stopgezet, aldus de ministers in een update. Een week geleden stond het totaal op € 400 miljoen.

Ondanks de stijging zijn Kamerleden ‘gefrustreerd’ over het uitblijven van actie. Inmiddels hebben ze minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken opgeroepen om uit te leggen waarom Nederland achter veel andere landen lijkt achter te blijven als het gaat om het bevriezen van Russische tegoeden.

De situatie in Nederland staat in schril contrast met die in bijvoorbeeld België, waar 10 miljard euro is opgeborgen vanwege de sancties tegen Rusland.

‘Er zijn geen boten in beslag genomen, ze zijn weggevaren’, zei onafhankelijk Kamerlid Pieter Omtzigt donderdag tijdens het debat. ‘En geen huizen. We zien er heel vreemd uit.’

Er worden momenteel vijf jachten voor Russische oligarchen gebouwd in Nederland, maar geen enkele is nog vaarklaar en ze worden niet gebouwd voor mensen op de sanctielijst. Dat betekent dat er nog geen reden is om ze in beslag te nemen, zeiden de ministers in hun briefing.

In Nederlandse havens staan ​​ook geen jachten van mensen op de sanctielijst.

Eigenschap

Kamerleden zijn met name verbaasd dat het Nederlandse kadaster nog niet is benaderd om Russische vastgoedbelangen in Nederland in kaart te brengen.

Hoekstra zei tijdens het debat tegen Kamerleden dat hij niet weet waarom dit niet is gebeurd, maar zei dat de situatie buitengewoon gecompliceerd is. Nederland, zei hij, hecht veel waarde aan privé-eigendom en er zijn implicaties voor de privacy en juridische belemmeringen voor het confisqueren van eigendom.

Het nieuwe totaal ligt nog steeds ruim onder de € 80 miljard aan Russische activa waarvan het Financieele Dagblad suggereert dat deze in Nederland zijn gevestigd, waarvan € 45 miljard toebehoort aan mensen op de sanctielijst.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment