Nederlanders akkoord over financiële steun Oekraïners, schrap werkvergunningen

Nederlanders akkoord over financiële steun Oekraïners, schrap werkvergunningen

Oekraïense vluchtelingen in Nederland krijgen € 60 per persoon om in hun dagelijkse behoeften te voorzien als ze in een gemeenschappelijke accommodatie wonen, en tot € 135 als ze bij gastgezinnen wonen, heeft de regering besloten.

‘Dat geld gaat rechtstreeks naar de Oekraïners’, zei minister van Welzijn Carola Schouten vrijdag na de wekelijkse kabinetsvergadering. ‘Als ze bij een gastgezin verblijven, dan betaalt het geld de kosten.’

Desalniettemin, waarschuwde de minister, zal het nog even duren voordat gemeenten de betalingen hebben geregeld. Het systeem zal minstens twee maanden werken en zal na die tijd opnieuw worden beoordeeld, zei ze.

De ministers hebben ook afgesproken dat Oekraïense staatsburgers die willen werken dit onmiddellijk kunnen doen en dat een door werkgevers aangevraagde werkvergunning na 1 april niet meer nodig is.

‘Ik heb persoonlijk gesproken met mensen die wel willen werken en die vaardigheden hebben, maar we moeten deze mensen eerst de tijd geven om te settelen en zich aan te passen’, zegt minister van Economische Zaken Karien van Gennip.

‘Dan zou ik tegen ons Nederlanders zeggen, deze mensen hebben veel meegemaakt’, zei ze. ‘En als ze werken, betrek ze dan bij je sociale leven. Nodig ze uit en praat met ze.’

Registratie

Tot nu toe hebben 7.200 Oekraïense vluchtelingen zich in Nederland geregistreerd, hoewel het totaal waarschijnlijk hoger zal zijn.

Vluchtelingenwerk Nederland en het Rode Kruis hebben een Engelstalige website gelanceerd met informatie voor Oekraïense onderdanen die de oorlog zijn ontvlucht en naar Nederland zijn gekomen.

Vluchtelingenhelp.nl is bedoeld voor zowel Oekraïners als mensen die willen helpen bij de hulpverlening en bevat informatie over huisvesting, scholen en werk en wat te doen met huisdieren.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment