Nederland zet crisisteam op om vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen

Nederland zet crisisteam op om vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen

Het Nederlandse kabinet stelt een crisisteam in om de verwachte grote hoeveelheid vluchtelingen uit Oekraïne het hoofd te bieden, zei premier Mark Rutte dinsdag in een korte verklaring.

Dat betekent dat er onder leiding van minister van Justitie Dilan Yeşilgöz regelmatig overleg zal plaatsvinden over de situatie, aldus Rutte.

Niemand kan inschatten hoeveel vluchtelingen op weg zijn naar Nederland, maar ‘we moeten goed voorbereid zijn’, zei de premier tegen verslaggevers.

In Nederland hebben zich tot nu toe zo’n 1.000 vluchtelingen uit Oekraïne aangemeld. Gezien het verdrag tussen de EU en Oekraïne hoeven zij zich niet te melden bij asielzoekerscentrum Ter Apel in Groningen, maar kunnen zij logeren bij vrienden en familie. Ze hebben ook directe toegang tot scholen en tot gezondheidszorg.

50.000 bedden

De 25 regionale veiligheidsdiensten zijn aangespoord om ten minste 50.000 bedden voor Oekraïense staatsburgers te identificeren die maanden of zelfs jaren kunnen worden gebruikt.

De commissarissen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid zeiden maandag dat het verzoek complex maar haalbaar is. Hotels, vakantieparken en zelfs riviercruiseschepen behoren tot de locaties die al zijn geïdentificeerd.

Ook werkt het kabinet aan vereenvoudiging van de regels waardoor Oekraïense onderdanen kunnen werk in Nederland.

‘Het zullen vooral vrouwen en kinderen zijn die hier komen, van wie de mannen letterlijk in de frontlinie strijden. Hun grootste zorg zal de veiligheid van hun dierbaren zijn, maar op termijn willen ze misschien werken voor de kost’, zei de minister van Justitie Eric van der Burg.

De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zei dinsdag dat minstens twee miljoen mensen Oekraïne hebben verlaten en dat het totaal naar verwachting zal stijgen tot vijf miljoen.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment