Nederland zakt in persvrijheidsindex door aanslagen op de pers

Nederland zakt in persvrijheidsindex door aanslagen op de pers

Nederland zakt naar 28e plaats in de jaarlijkse persvrijheidsindex opgesteld door Verslaggevers Zonder Grenzen, naar aanleiding van wijzigingen in de rangschikkingsmethodiek die meer gewicht geven aan veiligheid.

De lijst wordt aangevoerd door Noorwegen, Denemarken en Zweden, waarbij België, Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië allemaal hoger in de index verschijnen dan Nederland.

Vorig jaar stond Nederland op de zesde plaats maar is nu gezakt naar 28e omdat er nu meer gewicht wordt toegekend aan de risico’s waarmee journalisten worden geconfronteerd bij het uitoefenen van hun werk.

‘Polarisering van de publieke opinie met betrekking tot Covid-beperkingen en immigratie heeft geleid tot een toename van verbale en fysieke agressie tegen journalisten, met name foto- en cameraploegen’, aldus het rapport.

‘Een gevolg is soms zelfcensuur en onwil om bepaalde onderwerpen aan te pakken. Misbruik en trollen op sociale media belemmeren het verzamelen en publiceren van nieuws. Vooral vrouwelijke verslaggevers en gekleurde journalisten zijn kwetsbaar voor dergelijke aanvallen.’

De moord op misdaadverslaggever Peter R de Vries in juli 2021 is de meest spraakmakende aanval op journalisten in het afgelopen jaar, maar er zijn aantal andere gevallen.

Vuur bom

In Groningen is een brandbom afgeleverd bij het huis van een journalist en tijdens de coronavirusprotesten zijn er meerdere aangevallen of bereden door auto’s. Omroep NOS heeft vanwege het risico op aanslagen haar logo van buitenomroepwagens verwijderd.

‘Het klimaat is snel verslechterd’, zegt Paul Teixeira van de Nederlandse journalistenvakbond NVJ. ‘Mensen hebben kortere lonten.

Vorige maand ook de organisatie Free Press Unlimited een rapport gepubliceerd waarschuwing voor de toename van agressie tegen journalisten, met name freelancers, vrouwen en bekende misdaadverslaggevers.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment