Nederland voert voorbereidingen voor Oekraïense vluchtelingen op

Nederland voert voorbereidingen voor Oekraïense vluchtelingen op

De regering heeft een beroep gedaan op nationale crisiswetgeving om de lokale autoriteiten te dwingen uiterlijk vrijdag onderdak te bieden aan Oekraïense vluchtelingen.

Lokale burgemeesters moeten er ook voor zorgen dat ze de nieuwkomers registreren en hen geld geven om van te leven, onderwijs en gezondheidszorg, zei junior minister van Justitie Eric van der Burg woensdag na de kabinetsvergadering om de oorlog in Oekraïne te bespreken.

‘In de praktijk verandert er niet veel, want de burgemeesters doen al veel vrijwillig’, zegt Van der Burg tegen de NOS. Burgemeesters zullen echter geen eigendom of huisvesting in beslag kunnen nemen, zoals eerder werd geopperd.

Tot dusver hebben lokale raden bedden geregeld voor zo’n 30.000 Oekraïners, van wie momenteel ongeveer tweederde bezet is, volgens cijfers van de regering.

Ook duizenden particulieren hebben zich gemeld om bedden aan te bieden. Overheidsfunctionarissen hebben nu een lijst opgesteld van: richtlijnen voor mensen die ruimte in hun huis willen bieden aan Oekraïense gezinnen.

De regering zei eerder dat ze het papierwerk zou zwaaien dat nodig is voor Oekraïners om in Nederland te werken. Het is nu ook overeengekomen dat Oekraïense staatsburgers alleen in formele banen mogen werken, in plaats van als freelancers, om hen extra bescherming te bieden tegen uitbuiting.

De ministers hebben ook 1,6 miljoen euro opzij gezet om tolken te betalen om Oekraïners te helpen die gezondheidszorg nodig hebben.

Oekraïners hoeven in Nederland geen formeel asiel aan te vragen en hebben dus een andere rechtspositie dan vluchtelingen uit andere oorlogsgebieden, zoals Jemen of Syrië.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment