Nederland probeert vijf terreurverdachten uit Syrië te repatriëren

Nederland probeert vijf terreurverdachten uit Syrië te repatriëren

De regering is van plan om te proberen vijf Nederlandse terroristische verdachten terug te halen uit Syrië om ervoor te zorgen dat ze niet aan het proces ontsnappen, zei minister van Justitie Ferd Grapperhaus tegen parlementsleden.

Het besluit volgt op uitspraken van de Rotterdamse rechtbank, waarin stond dat de zaken konden worden geschorst tenzij de verdachten binnen drie en zes maanden worden teruggebracht, of dat er concrete stappen zijn gezet om hen te repatriëren.

Als ze niet worden gerepatrieerd, kunnen ze ‘in principe niet meer worden vervolgd voor de misdaden waarvan ze worden beschuldigd’, zei Grapperhaus tegen parlementsleden. ‘Dit zijn ernstige misdrijven die niet ongestraft mogen blijven.’

Elk van de vijf gevallen – waarvan wordt gedacht dat ze allemaal vrouwen met kinderen betreffen – zal afzonderlijk worden bekeken en op basis daarvan zal een beslissing worden genomen, zei de minister.

Deze zomer zei Grapperhaus dat, hoewel Nederland er geen gewoonte van zal maken om zijn onderdanen terug te brengen die zich bij IS hebben aangesloten en nu in Syrische kampen zijn, hij niet kan uitsluiten dat meer vrouwen worden gerepatrieerd.

In juni haalde Nederland de Goudse vrouw Ilham B terug omdat het risico bestond dat ze niet vervolgd zou worden als ze in Syrië was achtergebleven. B had het recht geëist om persoonlijk voor de rechtbank te verschijnen.

Minstens acht andere vrouwen bevinden zich in een vergelijkbare positie en willen terugkeren.

Volgens de Nederlandse veiligheidsdienst AIVD bevinden zich in Syrië en Irak zo’n 120 Nederlandse volwassenen en 210 kinderen met in ieder geval één Nederlandse ouder.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment