Nederland moet specialisten opleiden om nucleair te gaan, waarschuwt expert

Nederland moet specialisten opleiden om nucleair te gaan, waarschuwt expert

Regering plannen door de bouw van twee nieuwe kerncentrales is het opleiden van toekomstige medewerkers urgent, waarschuwt nucleair specialist Bert Wolterbeek van de TU Delft.

Wolterbeek is voorstander van nieuwe kerncentrales, maar zei dat er goed opgeleid personeel nodig zal zijn om ze te exploiteren. ‘Het bouwen van de reactoren zal jaren duren, maar het opleiden van mensen zal ook veel tijd vergen, die twee moeten hand in hand gaan’, zei Wolterbeek tegen de Telegraaf.

Nederland heeft op dit moment maar één kerncentrale, de centrale in Borssele in Zeeland, die zo’n 3% van al het Nederlandse energieverbruik produceert. In plaats van het in 2033 te sluiten, zoals het plan was, zal het nu langer open blijven terwijl er wordt gewerkt aan nog twee kernreactoren.

Coalitiepartners ChristenUnie, CDA en VVD zijn voorstander van een snelle en structurele investering in nucleaire expertise, waarbij ze het belang aanhalen om niet langer afhankelijk te zijn van Russisch gas en de noodzaak om de CO2-uitstoot te verminderen.

De zaak is echter verdeeld in het parlement, waarbij D66 zich de komende 10 tot 15 jaar richt op energiebesparende maatregelen en meer wind- en zonne-energie, zegt de Telegraaf.

Ook meer Europese samenwerking op het gebied van energie, zoals de gezamenlijke inkoop van gas, moet worden overwogen, aldus D66-Kamerlid Raoul Boucke.

Een woordvoerder van D66-klimaatminister Rob Jetten zei tegen de krant dat er binnenkort meer informatie zal verschijnen over de plannen voor de nieuwe reactoren.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment