Nederland ‘moet de voorbereidingen voor herfst Covid-uitbraak opvoeren’

Nederland ‘moet de voorbereidingen voor herfst Covid-uitbraak opvoeren’

Nederland is slecht voorbereid op een nieuwe golf van besmettingen met het coronavirus in het najaar door het niet treffen van elementaire veiligheidsmaatregelen zoals ventilatie in scholen, waarschuwen gezondheidsexperts.

Politici van de oppositie hebben de regering ervan beschuldigd haar voeten te slepen met haar strategie voor voorbereiding op een pandemie en de gezondheidszorg niet te stroomlijnen om de extra last van een nieuwe uitbraak het hoofd te bieden.

Attje Kuiken, gezondheidswoordvoerder van de PvdA tot ze vorige week tot leider werd gekozen, zei dat minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers nog steeds geen gedetailleerde plannen had gemaakt om het virus op lange termijn aan te pakken. ‘Hier wachten we al sinds januari op’ vertelde ze AD.nl.

Mogelijke maatregelen zoals verlenging van de kerstschoolvakanties moeten ruim van tevoren worden besproken, waarschuwde Kuiken, om storende last-minute wijzigingen in het plan te voorkomen.

‘Covid-zorg is geen rocket science’, Armand Girbes, hoofd intensive care van het UMC UMC Amsterdam.’ Het is efficiënter om de zorg te concentreren in plaats van deze in elk ziekenhuis afzonderlijk te implementeren.

‘Zo houd je de reguliere zorg toegankelijk en heb je niet zo snel bredere maatschappelijke maatregelen nodig.’

Girbes zei dat het waarschijnlijk is dat er dit najaar nog eens 200-300 patiënten op de intensive care zullen belanden door een combinatie van coronavirus en griep. De ziekenhuisinfrastructuur moet worden geüpgraded om aan de extra vraag te kunnen voldoen, aangezien Covid een reguliere seizoensziekte wordt.

Zorgeconoom Xander Koolman zei dat basismaatregelen, zoals betere ventilatie in scholen, vastlopen door geschillen over financiering.

‘Scholen zeggen: we krijgen niet genoeg geld, terwijl politici zeggen: het is aan de scholen. En zo blijft een goedkope interventie achterwege. Als de gebeurtenissen ons tegenwerken, gaan we in het najaar weer op slot.’

Viroloog Menno de Jong, lid van het uitbraakmanagementteam van de regering tijdens de pandemie, zei dat een nieuwe variant van het coronavirus het beeld opnieuw zou kunnen veranderen, hoewel het onwaarschijnlijk was dat het ernstiger zou zijn dan de momenteel dominante Omicron-variant.

‘Met Omicron is het coronavirus goed op weg om het soort loopneusvirus te worden dat we zien bij andere coronavirussen’, zei hij. ‘Maar een variant die minder last heeft van onze bestaande immuniteit kan weer grote problemen opleveren, zeker voor kwetsbare mensen, ook als ze ingeënt zijn.’

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment