Nederland is geen religieus land meer, zegt denktank

Nederland is geen religieus land meer, zegt denktank

Het aantal mensen in Nederland dat zichzelf omschrijft als atheïst of agnost heeft overtrof degenen die religieus zijn voor het eerst, zei de sociaal-culturele denktank van de regering, SCP, donderdag.

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat ongeveer de helft van de bevolking agnostisch of atheïst is en dat is het dubbele van het aantal sinds de eerste onderzoeken in de jaren zestig en zeventig, aldus het SCP.

Tegelijkertijd verliezen religie en religieuze gemeenschappen invloed in de samenleving en in de besluitvorming, stelt het SCP. Zij wijst erop dat dit positieve effecten heeft gehad, zowel in termen van persoonlijke vrijheid als in de houding ten opzichte van seksuele diversiteit.

Toch zijn er ook waarschuwingen. In plaats van te zoeken naar de zin van het leven, zoeken individuele niet-gelovigen naar zingeving in hun eigen leven’, aldus het SCP. Dit doen zij door persoonlijke ontwikkeling, zorgen voor anderen, of op zoek gaan naar intense ervaringen.

Dit kan leiden tot een grotere mentale druk en een mogelijke toename van daarmee samenhangende problemen zoals burn-out’, aldus het SCP.

Daarnaast waarschuwt het bureau dat er een toenemend gebrek aan begrip is tussen christenen, moslims en andere religieuze gemeenschappen en niet-gelovigen.

Het beveelt aan dat het overheidsbeleid zich richt op het vergroten van begrip en het creëren van een samenleving waarin iedereen kan participeren en gewaardeerd wordt.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment