Nederland heeft griep: uitgestelde epidemie nu hier

Nederland heeft griep: uitgestelde epidemie nu hier

Nederland is nu officieel in de greep van een griepepidemie, het aantal mensen met de ziekte ‘steed snel toe’, gezondheidsinstituut RIVM heeft gezegd.

Het RIVM definieert een epidemie als ‘een groter dan normaal aantal mensen in een regio die tegelijkertijd een ziekte krijgen’. De afgelopen week zijn er drie keer zoveel besmettingen gemeld als de week ervoor.

Influenza slaat normaal toe in de wintermaanden. De late komst van de epidemie, zei het RIVM, kan te wijten zijn aan de corona-gerelateerde maatregelen van de afgelopen twee jaar. Het dragen van een masker helpt bijvoorbeeld de verspreiding van virussen, waaronder het griepvirus, te voorkomen.

Nu de maatregelen zijn versoepeld en mensen niet langer social distancing of maskers dragen, zullen meer mensen griep krijgen, vertelde epidemioloog Rianne van Gageldonk aan de omroep NOS.

De impact van de griepepidemie, ook op de ziekenhuiscapaciteit, is moeilijk te berekenen, zegt Van Gageldonk. ‘We houden het in de gaten. Maar hoe erg het zal zijn en hoe lang het zal duren, is een raadsel.’

Viroloog Menno de Jong zei dat de griep mogelijk een grotere impact heeft omdat mensen onvoldoende weerstand hebben kunnen opbouwen tegen het virus en dat dit vooral gevaarlijk kan zijn voor mensen met onderliggende ziekten. Het is echter niet duidelijk of mensen zieker zullen worden dan voor de uitbraak van het coronavirus, zei hij.

De griepmonitor van dit jaar, een burgerinitiatief, combineert gegevens over beide virussen in een Grote Griep&CoronaMeting. De organisatoren benadrukken dat symptomen van coronavirus en griepsymptomen erg op elkaar lijken en dat mensen met keelpijn en andere luchtwegproblemen op beide virussen moeten worden getest.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment