Nederland gaat nauw samenwerken met België in strijd tegen georganiseerde misdaad

Nederland gaat nauw samenwerken met België in strijd tegen georganiseerde misdaad

Nederland, België, Frankrijk en Spanje hebben afgesproken nauwer samen te werken bij de bestrijding van de georganiseerde misdaad, daarbij verwijzend naar de ‘fundamentele dreiging … op de waarden en het functioneren van onze samenleving’.

De vier landen hebben donderdag een gezamenlijke verklaring afgelegd waarin ze hun zorgen uiten, met name over de manier waarop ‘georganiseerde misdaadnetwerken hun voet aan de grond krijgen in onze buurten en gemeenschappen’.

Het project omvat het samenwerken om criminele netwerken en bedrijven terug te dringen, criminelen te pakken en te veroordelen en hun vermogen in beslag te nemen en in beslag te nemen. De nadruk zal vooral liggen op de illegale drugshandel, met bijzondere nadruk op ‘kwetsbaarheden’ in de financiële en logistieke sectoren, waaronder zeehavens, luchthavens en postdiensten.

‘Als de Nederlandse politie belangrijke informatie tegenkomt, is het belangrijk dat deze snel kan worden gedeeld met de Spaanse of Franse politie’, zegt minister van Justitie Ferd Grapperhaus. ‘Dan kan gezamenlijk worden opgetreden tegen internationale criminele groepen en hun vermogen, zowel in Europa als in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied.’

Rotterdam

Europol zei in september dat het toegenomen gebruik van zeecontainers om drugs te verbergen, de havens van Antwerpen, Rotterdam en Hamburg tot het nieuwe epicentrum van de Europese cocaïnemarkt heeft gemaakt.

Hoewel Antwerpen de grootste aankomsthaven voor cocaïne is, is het grootste deel van de drugs ‘waarschijnlijk bedoeld voor organisaties die vanuit Nederland opereren, van waaruit de cocaïne verder wordt gedistribueerd naar andere Europese bestemmingen,’ aldus Europol.

Drugscriminaliteit kost de Nederlandse samenleving tussen de € 3,2 miljard en € 4,1 miljard per jaar, blijkt uit een rapport dat is opgesteld in opdracht van het ministerie van Justitie.

In totaal kost de bestrijding van illegale drugs de politie zo’n € 1,1 miljard tot € 1,6 miljard per jaar, terwijl rechtszaken en gevangenissen bijna een miljard meer aan de totale rekening toevoegen. Onderzoek wijst uit dat 20% van alle mensen die tijd in de gevangenis doorbrengen, een link heeft met de drugshandel.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment