Nederland gaat ‘constructief’ zijn over SGP-hervorming, zegt Kaag

Nederland gaat ‘constructief’ zijn over SGP-hervorming, zegt Kaag

Nederland zal constructief optreden bij hervorming EU-begrotingsregels als dat nodig blijkt vanwege de Russische oorlog tegen Oekraïne, minister van Financiën Sigrid Kaag heeft parlementsleden verteld.

De oorlog zal gevolgen hebben voor de Europese economieën en dit betekent dat het voor EU-landen moeilijker kan worden om te voldoen aan de Regels voor het stabiliteits- en groeipactzei Kaag, terwijl hij het ‘belang van een verenigde en beslissende Unie’ benadrukte in het licht van de Russische agressie.

De SGP-regels stellen dat van EU-landen wordt verwacht dat ze hun overheidsschuld onder 60% van het BBP houden, terwijl hun begrotingstekort niet hoger mag zijn dan 3%.

In haar briefing zei Kaag dat Nederland ‘constructief’ zou zijn in het moderniseren van de begrotingsregels, zolang eventuele wijzigingen leiden tot houdbare schuldvermindering.

‘Aanpassing of vervanging van het huidige schuldreductiecriterium is een optie waar het kabinet constructief in kan zijn’, aldus Kaag.

‘Als er maar goede garanties zijn dat naleving en handhaving van het gewijzigde criterium verbetert, lidstaten met hoge schulden voldoende prikkels geven voor schuldafbouw en lidstaten structureel hervormingen doorvoeren om hun economie en overheidsfinanciën te versterken.’

De landen van de eurozone en de Europese Raad voeren momenteel overleg over het SGP, dat naar verwachting in mei wordt afgerond.

Over de regels wordt al jaren gediscussieerd, waarbij sommige lidstaten zeggen dat ze te streng, te complex en onvoldoende worden gehandhaafd.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment