Nationale ombudsman belooft institutioneel racisme aan te pakken en wil meertalige site

Nationale ombudsman belooft institutioneel racisme aan te pakken en wil meertalige site

Nationale ombudsman Reinier van Zutphen heeft gezegd dat het moeilijk kan zijn om mensen te vinden die discriminatie en racisme hebben ervaren, omdat zijn lichaam Nederlands is. website is – volgens de richtlijnen van de overheid – niet vertaald in meerdere talen.

Van Zutphen vertelde NU.nl dat in zijn ervaring mensen met klachten niet altijd weten waar ze heen moeten en dat het zou helpen als de website bijvoorbeeld in het Arabisch en Turks beschikbaar zou zijn, en ook in een voorleesversie.

‘Natuurlijk is dit een probleem’, zei hij. ‘We willen ervoor zorgen dat we weten wat er aan de hand is en dat we er altijd zijn voor mensen die onterecht zijn gediscrimineerd.

‘Als ik maar achter mijn bureau ga zitten wachten tot er iemand bij mij komt met een klacht over discriminatie, dan wacht ik waarschijnlijk lang.’

dodelijk serieus

Concrete voorbeelden van racisme en discriminatie door de staat jegens burgers zijn onder meer, vertelde hij aan NU.nl de kinderopvangtoeslag-affaire – waar mensen, vooral mensen met een dubbele nationaliteit, onterecht werden beschuldigd van fraude en gedwongen werden om alle ooit ontvangen uitkeringen terug te betalen.

Sommigen waren financieel geruïneerdhun families verwoesten volledige compensatie wordt nog steeds berekend. De hoogste Nederlandse rechter is beschuldigd van illegale discriminatie en heeft verontschuldigde zich voor het niet bieden van ‘betere rechtsbescherming’ aan de ouders.

‘We hebben ontdekt dat mensen vanwege hun raciale afkomst of achternaam het label ‘waarschijnlijk verdacht’ hebben gekregen’, zegt Van Zutphen. ‘De overheid zit vol vooroordelen. Dit is bloedserieus.’

vorig jaar heeft hij geklaagd dat hij ook jarenlang niet serieus werd genomen, toen hij probeerde bewust te maken van wat er mis ging bij de belastingdienst – een schandaal dat tienduizenden mensen trof dat uiteindelijk zo ernstig was dat het veroorzaakte de val van de regering.

Rutte

De premier heeft erkend dat racisme is een ‘systematisch probleem’ in Nederland, hoewel hij een junior minister van Sociale Zaken heeft, werd hij in 2007 zelf berispt door een rechtbank voor discriminatie aanmoedigen tegen mensen van Somalische afkomst – na het verzoek aan gemeenten om zo’n 25.000 mensen extra fraudecontroles op te leggen.

Van Zutphen vertelde aan NU.nl dat hij naast het proactief aanmoedigen van mensen om de ombudsman te benaderen – die er is om de burger te verdedigen tegen wanpraktijken van de overheid – ook institutionele racisme bij de politie en grenspolitie.

De Nationale Ombudsman heeft DutchNews.nl laten weten dat zij haar in het Nederlands gevestigde diensten niet in meerdere talen vertaalt vanwege een landelijk beleid van ‘niet vertalen, tenzij [there’s a good reason to do this].’ Diensten voor de Caribische eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba worden echter ook in het Engels en Papiaments aangeboden.

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment